Фееричните свищовски „плетеници” от ковано желязо

Преглеждания: 35 #
07 Jan 2019

През следосвобожденския период настъпват съществени промени и в архитектурния облик на Свищов. Характерните преди къщи крепости, защитени чрез яки и високи  каменни огради /дувари/, отстъпват място на нови елегантни „европейски” къщи, обградени и декорирани с ажурни железни решетъчни огради - изящни производения на изкуството.
Голяма част от тези възхитителни творения са дело на майстора железар Павел Чонов /1865 - 1942/, родом от гр. Карлово. Като участник във войната от 1885 г., за проявена храброст е награждаван с ордени и медали. След войната заминава за Германия да търси препитание. Отначало започва като фурнаджия, а след това работи в голяма железарска работилница, където усвоява тънкостите в железарството и в работата с парни машини. След няколко години поема по Дунава обратния път към родината. Така в началото на 90-те години на XIX век той се озовава на международното пристанище Свищов. Тук съдбата му отрежда да се засели и да остане до края на своя живот. Оженва се за младата и красива хазайка, която му ражда 11 деца. Предприемчивият, подготвен и способен майстор открива железарска работилница на Скелята около пристанището. Тази работилница се превръща в голямо за времето си железарско предприятие, с европейски инструменти, машини и подготвени работници, с възможности за поемане на сложни и големи поръчки. Така постепенно градът се обновява и украсява с прецизни произведения от ковано желязо в модерен сецесионен стил, сътворени от работилницата на Павел Чонов: решетъчната ограда на Градската градина и нейната централна западна порта /вечер тя се заключвала/; железните парапети и приспособления вътре в сградата на Първото българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови”; оградата и железните порти на Държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”; огради, врати и балкони на много от „виенските” къщи на заможни свищовски търговци и банкери.
Професор Никола Ченов - внук на майстора Павел Чонов - разказва, че всички детайли на железните огради и порти са ръчна изработка - от ковано желязо. Специалните калъпи за оловните отливки на допълнителните орнаменти са били донесени от майстора при завръщането му от Германия. Негово дело, на което и днес се възхищаваме, са оградите и портите на красивата къща палат на Мишо Аврамов /Пионерски дом - сега лятна градина „Роял”/. Красивата ограда на бившата „Първа източна банка” е също дело на този майстор. Ние и сега се възхищаваме на тази забележителна красива желязна „плетеница”, запазена в своя оригинален вид, устояла на грабежните набези през годините. Радваме се и на майсторските плетеници на оградата и портата на Тодор-Божиновата къща на ул. „Алеко Константинов” /срещу училище „Ф. Сакелариевич”/. Тази „виенска” къща е строена от свищовския предприемач Стефан Иванов по пановете на виенски архитект /вероятно това е Петер Паул Бранг/.
Внукът на майстора си спомня, че в работилницата на неговия снажен и красив дядо са изработени и железните огради, врати и балкони на редица големи търговски фамилии в града. Това, впрочем, личи от еднаквия стил /сецесион/ и елементите при оформянето на будещите и днес възхита решетки от ковано желязо.
Любопитна е и една друга оригинална дейност на майстора. Той бил инсталирал в дома си парна баня, една от първите в града. На тавана на къщата майсторът бил поставил голям резервоар от дебела здрава ламарина. За напълването му са докарвали вода с мулета, тъй като не е имало централен водопровод. От тована се спускала тръба към помещенията на банята. Затоплянето на водата е ставало чрез парно котле, поставено в коридора към банята. Мръсната вода се отвеждала към септична яма в края на двора.
Майсторът железар Павел Чонов е бил много търсен в града и за направената от него изстисквачка на гроздови пращини и пресоването им до суха маса /като пити/. И тъй като обикновено лозарите му заплащали услугата в натура, дядото на проф. Н. Чонов винаги е имал в изобилие вино в своите дълбоки мази.
Самородният талант на майстора се проявявал и в друга предприемаческа дейност. Като специалист по парните машини, той, заедно със синовете си, обикалял из цялата Свищовска околия със своята парна вършачка, за да помага на селяните при прибирането на зърнената им реколта.
Майсторът умира през 1942 г., достигнал 77-годишна възраст. Свищовци изпращат с многолюдна траурна процесия и с военна духова музика своя изтъкнат майстор железар Павел Чонов.
Неговите шедьоври, изваяни от ковано желязо, и днес красят забележителните сгради на Свищов, пренасяйки следвъзрожденския дух и майсторство на предишните талантливи и предприемчиви свищовци - към съвременното забързано и жадно да красотата поколение.
Проф. Радко РАДКОВ
 /из книгата „Свищов. Културно-исторически забележителности” дело на Радко Радков и Пети Доневски, издадена през 2007 година и посветена на 130-годишнината от Освобождението на Свищов/

КРАЙ
Снимки: Алекс БОГОМИЛОВ

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!