Есента дойде. Девет забавни факта за нея: Любопитни, известни и не толкова, факти за сезона

Преглеждания: 74 #
01 Oct 2018

Есента е свързващото звено между лятото и  неговият антипод-зимата, пише днес dir.bg. Често началото му е меко продължение на лятото, но намаляването на слънчевите часове и дължината на деня от летните над 13 часа в началото до едва девет в края и, няма как да не предизвика меланхолия у някои. Есента е заредена с реколтата, трупала захар и слънце цяло лято, но и свиването на деня и потапянето в тъмнината на зимата предизвика и  мистични импулси у хората, заети в съзерцание на природата и процесите в нея.
1. В гръцката митология есента е символ на тъгата на богинята на плодородието Деметра по дъщеря и Персефона, отвлечена в Подземното царство
2. Съгласно поверието, да хванеш падащ есенен лист, е за щастие  и късмет (сега е моментът да си гфи осигурите, поне до следващата есен!). За лов на снежинки във въздуха от кметове нищо не се казва!
3. Жълтият  и кафяв цвят на листата наесен е част от жизнения им цикът. Повечето растителни видове жълтеят след определен момент дори без да са настъпили много ниски температури, заради скъсяването на деня  и  недостатъчнната светлина за поддържане на необходимия хлорофил.
4. Изследвания са показали, че мозъкът на катериците расте наесен! Може би това им помага да помнят къде са си скрили орехите и лешниците
5.Статистически било доказано, че децата родени наесен се учели по-добре в училище и живеели по-дълго!
6. За особеното място, заемано от този сезон в творчеството на поети и художници, дори няма нужда да споменаваме.
7.В социалните мрежи есента е сезонът, в който най-много потребители сменят, временно или постоянно статута си от "необвързан" на "във връзка" или "обвързан"
8. Есента е втората пролет, при която всеки лист е цвете", според Албер Камю
9. Шведско изследване показва, че жените губят повече коса през есента, отколкото по време на другите сезони.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в Академията /Снимки: Александър Шабов/