Есента бавно, но неумолимо завладява позиции

#
08 Sep 2018

Септемврийските дни бързо се скъсяват, а нощите нарастват.  Мнозина от нас не си дават сметка, колко бързо се случва това през септемви (и обратното - през март), пише dir.bg.

За една седмица денят се скъсява с повече от 20 минути, като с толкова добавя към продължителността си нощта. В резултат, за една седмица, времето, през което земната повърхност изстива, се увеличава с близо половин час (за целия месец септември съкращаването на деня е с над час  и половина).

В Полярните области започва формирането на студени въздушни маси.

У нас приземните инверсии се засилват, "надебеляват" и все по-често се появяват мъгли и ниски облаци, особено в края на месеца. Все пак, в момента температурите на въздушната маса са практически юлски или августовски и по-високи от обичайните показатели с няколко градуса. Това ще отложи идването на "по-истински" хлад и предимно утрините, осезаемо по-хладни от истинските летни такива, ще напомнят за есента.

Времето през следващите дни у нас все още ще бъде с достатъчно високи температури, най-често от 25 до 30 градуса, в низините малко по-високи, а по високите полета в някои дни - малко по-ниски.

Ще има и дни, подходящи за плаж на морето, но и такива с повече облаци и превалявания. Затова път, температурата на морската вода е с максималните стойности за годината и едни от най-високите въобще. Температурите са от 27 до 29 градуса.

В планините ще превалява повече, като само  в петък местата с планински валежи и гръмотевици ще бъдат по-малко.

пред Извикано

Синдромът на придобитата институционална некадърност /СПИН/ убива България  Писах тук за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност. Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Официална страница на FACEBOOK