Ентусиасти изчистиха 100 дка хълм в защитена местност от бурени!

Преглеждания: 241 #
10 Nov 2020

Ентусиастите Снежана Коцева и Радослав Йорданов изчистиха хълм с площ около 100 декара в защитената местност Рибарниците край Хаджидимитрово от дива растителност, научи Актуално Свищов.
Двамата са отделяли от личното си време в продължение на седем месеца да премахнат растителността. Голямото почистване започна през месец май. Снежана Коцева, Радослав Йорданов, Свилен Чешмеджиев и Александър Шабов отделиха няколко часа в един съботен ден, поставяйки началото.
В началото на юни Снежана, Радослав, Свилен, Александра, Ирина и Цветан се включиха във второто почистване на защитената местност Рибарниците край Хаджидимитрово. Местността е част от Натура 2000 и в нея виреят видове, които се срещат единствено тук и са защитени.
„Ако сега не се бяха взели мерки много скоро тези хълмове ще бъдат превзети от диви храсти. Това ще наруши цялата екосистема и много видове ще бъдат застрашени от изчезване”, обяснява Снежана, еколог и организатор на почистването. Хълмовете и самите рибарници създават уникална среда за животните. Остава работа за още един - два пъти и хълма ще бъде почистен. Вече е намерен и човек, който ще коси тревата следващата пролет.
А днешният ден за двамата ентусиасти завърши със събиране на трънки.

Снимки: архив Актуално Свищов и Радослав Йорданов

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Ковидиотите от Н-тия ден Аз ще спазвам частично мерките. Ще стоя на доста голяма социална дистанция от дебили.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ноемврийска пролет!