Експерти казаха „не” за нов паметник на Александър II

Преглеждания: 153 #
06 Sep 2018

НЯМА ДА ИМА НОВ ПАМЕТНИК НА ЦАРЯ ОСВОБОДИТЕЛ В СВИЩОВ. Това е становището на експертна комисия, сформирана със заповед на заместник-министъра на културата, научи Актуално Свищов от свои източници във ведомството на министър Боил Банов.
Архитект Антоанета Антонова е председател комисията, която поряза идеите на общинската управа за нов паметник на император Александър Втори. Експертите са категорични, че в парк „Паметниците” има достатъчно монументи и още един ще бъде излишен. Те са препоръчали управата да се грижи за наличните паметни места.
Първоначалният проект е паметника да бъде поставен на север от централния вход на „Паметниците”. Експертната комисия е гледала проект, предвиждащ монумента да бъде на дунавския бряг, а около него да има пристан и понтон.
Любопитен детайл е, че комисията е сформирана на 10 май. Заседавала е на 14 май тази година.
Актуално Свищов припомня. В началото на 2017 година кметът Генчев обяви пред репортери във Велико Търново идеята за новия паметник. Близо девет метровата фигура на царя Освободител бе подарена на Свищов от руска неправителствена организация. На 21 февруари 2017 г. съветниците дадоха съгласието си за новия паметник. Последваха протести, които отложиха реализирането на прооекта за 140-годишнината от Освобождението на града.
Скулптората е дарена от Зураб Царетели. Според руската Уикипедия Зураб Константинович Церетели (роден на 4 януари 1934 г. в Тбилиси) е съветски и руски живописец, скулптор, дизайнер, педагог, професор и президент на Руската художествена академия от 1997 г., академик на Академията на изкуствата на СССР, Народен художник на СССР, Герой на Социалистически труд, лауреат на Ленинска наград. Автор на над 5000 произведения на живописта, графиката, скулптури, монументално-декоративно изкуство (фрески, мозайки, пана) и др.
Според руската „сатирична Уикипедия“ Лукомория, Зураб Церетели е „безвкусен грузински гастарбайтер в двора на руските президенти, представящ се за скулптор и художник. Брат-близнак на Никита Михалков по линия на умелото усвояване на пари от държавния бюджет за култура. Неуморим трол в изкуството, прочут с нездравата си гигантомания и абсурдните си опуси. Явява се президент на Руската художествена академия и в духа на добрите стари традиции на гордите планински синове назначава на ръководни позиции свои роднини. А споменаването на Церетели е аналогично на споменаването на Уве Бол, когато става дума за непоносимо отвратителните му или абсурдни изваяния“.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Господин Костов, долу ръце от средствата за информация! Господин Костов, дайте ми пример, в който политическо формирование да е и име на средство за информация освен Вашия сайт. Това сто и кое поред ще е първото нещо принос на нашия град, този път в света на медиите?

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В царството на птиците - Фотограф: Дамян ПЕТКОВ