ЕК замаза по брюкселски: Гешев още е предизвикателство

#
20 Jul 2021 106

Главният прокурор пък видя похвали в доклада за върховенството на закона Предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остава. Това е записала Европейската комисия в годишния си доклад за България по механизма за наблюдение на върховенството на закона във всички страни от ЕС, пише вестник „Сега”. Преведена на обикновен език, формулировката "предизвикателството остава" означава, че проблемите са все такива, каквито са били по времето на предишния (първи) доклад, появил се на 30 септември 2020 г. "Сега" вече разказа за тазгодишния доклад, в който се изтъква и липсата на резултати в борбата с корупцията.

Документът отбелязва, че липсата на възможност за ефективно наказателно разследване на главния прокурор и неговите заместници е отдавна повдигнат въпрос не само от Европейската комисия, но и от Европейския съд по правата на човека и от Съвета на Европа. Комбинацията от правомощия на генералния прокурор и позицията му във Висшия съдебен съвет води до значително влияние в прокуратурата, потенциално във Висшия съдебен съвет и в съдебната власт, казва докладът.

Остават и притесненията на ЕК, свързани със състава и функционирането на Висшия съдебен съвет.

Гешев: Докладът е реалистичен

Ръководството на прокуратурата оценява доклада като реалистичен, се казва в позиция, разпространена от институцията. В нея няма и дума за недосегаемостта на главния прокурор. Но е разчетена положителна оценка за "засилената дейност по разследване" и това според прокуратурата е удовлетворяващо. Прокуратурата се успокоява и че за втора година ЕК не представя доклад по мониторинга на България. Този механизъм обаче не е отпаднал. Но прокуратурата го разчита като "показателно за неотменимостта на постигнатия напредък в областта на реформата на правосъдието и противодействието на организираната престъпност и корупцията".

За Гешев е предизвикателство отчетеното от ЕК, че "окончателните присъди по нашумели дела остават ниски и в това отношение остава да бъде създадена стабилна практика от окончателни присъди". Причината за това обаче държавното обвинение вижда не в себе си, а в "тежкия формализъм в наказателния процес у нас" и това, че наказателното законодателство не е актуализирано съобразно новите реалности.

Прокуратурата се зарича още и занапред да дава своя принос за реформата в съдебната система и да отстоява независимостта й.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

На плаж в Свищов и... Никопол /СНИМКИ/