Единствено "Площад Алеко” подкрепи свободата на словото!

Преглеждания: 28 #
08 Oct 2018

Единствено информационно-аналитичния сайт „Площад Алеко” се обяви в подкрепа на словото и изразяване на личното мнение. В информационния поток незабелязано мина факта, че кметът Генчев не допусна репортер на своя пресконференция. Единствено Радослав Йорданов в социалната мрежа подкрепи едно от основните човешки права, прокламирани с Френската революция от 1789 година.
Поради сериозността на проблема Актуално Свищов публикува пълният текст на материала на колегите от „Площад Алеко”:
"Със скандал започна официалната пресконференция на Община Свищов по повод идването в града на заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и изпълнителния директор на „Национална компания Индустриални зони” ЕАД Антоанета Барес. Причината беше решението на кмета Генчо Генчев да не допусне до пресконференцията местния журналист и блогър Александър Шабов.
Шабов, който е автор на местния уебсайт https://actualnosvishtov.com/ и публикува често критични коментари към кмета и екипа му, беше демонстративно изгонен от събитието, очевидно за да не създава дискомфорт задавайки неудобни въпроси. Отношението на арогантност и безкомпромисност, което общинарите демонстрираха, обаче, не може и не трябва да бъде подминавано с лека ръка.
Генчо Генчев има своето лично човешко право да не харесва Александър Шабов. Кметът на Община Свищов Генчо Генчев обаче няма право да харесва или не работата на журналиста Александър Шабов, защото става въпрос за институционални отношения, а не за махленска свада, в каквато почти бе превърната пресконференцията на общинското ръководство и то пред представители на държавните органи, дошли по ключов повод за града.
За това управление обаче всичко е лично – харесвам те в лично качество - ще ти направя услуга, не те харесвам – нямаш право да влизаш в Общината, за да си свършиш, всъщност, работата! Същата, с която се опитваш да се изхранваш, на пределно свит, за да не кажем, несъществуващ медиен пазар!
Когато създавахме „Площад Алеко” поставихме на първо място формирането на ценностна система по допускане и толерантност към различните гледни точки в публичното говорене на местно ниво. На второ място искахме да подпомогнем качествената журналистика, за да могат съгражданите ни да имат реална представа за събитията около себе си. На трето място искахме да формиране и култура на местно ниво, да се ценят подобни материали и да се съхраняват крехките достижения на свободата на словото. Именно затова случилото се в четвъртък, 04.10.2018 г., е звучен шамар не само към журналиста Шабов, но и към всеки наш съгражданин. Заявяваме го на висок глас - отношението на Кмета на града е арогантно и недопустимо! Ако в материалите на Александър Шабов има нещо невярно, има механизми, по които може да му се потърси отговорност. Да гониш журналист от пресконференция в обществена сграда обаче е действие, което издава слабост и политическа незрялост. Очевидно общинарите не са подготвени да отговарят на неудобни въпроси, а такива все по-често ще им бъдат задавани с оглед на резултатите от управлението им. Жалко за Свищов, нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено от едни други времена, описани от един наш талантлив съгражданин! Дано хората в града по някакъв начин реагират, защото с апатичността си поощряват именно подобен начин на мислене. Иначе за години напред страниците на двата свищовски вестника „Дунавско дело” и „Дунавска зора” ще изглеждат напълно еднакво - докато не остане никой, който да ги чете...”
Вместо послеслов:
Лични благодарности на колегите за подкрепата! И едно лично уточнение - всички, които ме познават като човек знаят, че никога не съм се провъзгласявал за журналист. Определям себе си като репортер или новинар, поставящ неудобни въпроси.
Журналисти са Петко Славейков, Христо Ботев и Захари Стоянов. И един „колега” на настоящия свищовски градоначалник - Димитър Петков, кмет на София, посечен в центъра  на София през 1911 година, когато е министър-председател. В ново време журналисти са Стефан Продев, Лили Маринкова, Велислава Дърева, Кеворк Кеворкян, Петър Волгин и др., които не са обичани от властниците...
Втори послеслов: За местообитателите на мръсно-бялата къща един цитат от произведение на свищовлия. Да прочетат и осмислят, ако могат...:

Че аз съм щастливец, това го знае цяла България; но туй, което никой не знае, то е, че днес нямах четиридесет и пет стотинки да си купя тютюн. Това обстоятелство никак не ми попречи обаче да съхраня своето царствено величие. Аз все пак гледах на света и хората тъй, като че милион Ротшилдовци и Вандербилтовци мога да ги натъпча в джеба на жилетката си; а пък нашите богаташи не представляваха пред моите очи нещо повече от пепелта на снощната ми последна цигара. Това е всичко хубаво, ама тютюн все пак няма, да го вземе дяволът! Глупава страст!
Вървя из улиците и погледът ми разсеяно се мята от фигура на фигура и всяка фигура още повече укрепявя съзнанието ми, че аз съм щастливец. Ето например онзи предприемач: кой може да се отнесе към него с уважение? На кой господ не се е кланял той само и само да не бракуват неговите батакчийски доставки? И защо му са пустите пари, дето ги печели, когато живее като говедо? Ето онзи висши чиновник: какви подлости не е извършил той, за да достигне до чина, който всеки знае, че недостойно занимава. Ето и един министър насреща ми: за него ако не друго, знае се поне, че е бил герой на една мерзка драма, а освен това знае се, че той е заплашвал някои гарги с военно положение. А за мене светът не само че не знае подобни гадости, но и всъщност ги няма у мен, па и не ги е имало и, уверен съм, няма и да ги има. Ето кое съзнание ме кара да се взирам с почтение само в кръга на бедността, като мисля, че доволството и богатството са заклеймени ако не с позор, то поне с малко подлост. И аз гледам на богатството почти с презрение. Това не е завист, съвсем не. И как можеш да завиждаш на това, което ти докарва отвращение, понеже знаеш, че не е плод на честен труд или щастлив случай, а рента е унижението и лакейството.
Из „Страст - Безделица с претенции на художественост”, Алеко КОНСТАНТИНОВ

 

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!