Дядо Григорий освети обновения храм в Новград

Преглеждания: 109 #
13 Jul 2020

С тържествена Света литургия откриха обновения храм в Новград. Църквата „Свети Димитър“ вече е основно ремонтирана като дейностите продължиха в няколко години, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. За да отслужат богослужението, дойдоха Нетово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, свещеноиконом Руслан Личев и отец Михаил. Църквата „Свети Димитър“ е изградена от майстори-каменоделци преди 138 години.
„Ремонтните дейности започнахме с покривната конструкция, която беше основно обновена. След това сградата беше освежена отвън и вътре, ремонтирани бяха прозорците, подовата настилка също е подменена изцяло. Сериозно внимание беше отделено и на камбанарията. Средствата ги осигурявахме постепенно - от църковното настоятелство, от комисията по вероизповеданията, от частни дарители. Напълно обновената църква е нагледно доказателство, че нещата се случват, макар и по-бавно, когато има желание и единодействие между местната власт, държавните институции и църквата“, сподели кметът на Новград Диана Копчева. Тепърва предстои иконите и иконостасът да се изографисат отново.
След края на архиерейската Света литургия бе изпълнено многолетствие за председателя на храма и за църковното настоятелство, за дарителите и за всички жители на Новград. В тържествена обстановка певците от църковния хор от Свищов огласиха пространството с църковните песнопения. Митрополит Григорий призова християните да се грижат за храма си, защото „каквото е благолепието на храма – Божия дом, това показва какво е благолепието на вашите души. Ако храмът е поддържан чист и спретнат, чисти и съкровени са вашите души. Ако той е мизерен, опушен и изпаднал – такива са душите на християните. Затова се радваме, че храмът в Новград е светъл, чист и обновен, което означава, че и вашите души са чисти, светли и благословени“. По време на службата Дядо Григорий помаза стените на храма - отвън и вътре, с елей, за да прогони злите сили. Великотърновският митрополит отправи молебен за здраве и благоденствие като призова християните да спазват всички противоепидемични мерки и изисквания. Свещениците осветиха и курбана, който беше разпределен в пластмасови кутии и раздаден на миряните.  Всички присъстващи запалиха по свещичка и се помолиха за здраве на своите близки. Дядо Григорий раздаде библии на всички момичета и момчета, прекрачили прага на обновения храм.
В довършителните дейности и при почистването на двора на църквата активно се включи и немалка част от местното население.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Дървета израстнаха на... покритата писта на Академията! /СНИМКИ/