„Дворецът” на Мишо Аврамов

Преглеждания: 35 #
06 Jan 2019

„Дворецът” на Мишо Аврамов /преди 1989 г. - Пионерски дом/ е построен в центъра на града, непосредствено до северния вход на Градската градина и в съседство с бившето Кметство /сега Съдебна палата/. Малкият двор на юг сега е обрасъл с големи и силно разклонени  дървета, които почти скриват от погледите тази красива, оригинална и загадъчна постройка. Независимо от това всеки може да прецени, че това е впечатляваща и стилна сграда, без аналог в нашия град. Само обраслият с увивни декоративни растения дом на наследниците на Екимови /сега там е кантората на адв. Александър Екимов/, непосредствено до ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови”, има някои сходни елементи с „двореца” на Мишо Аврамов.
В красивата, оригинална загадъчна сграда на Мишо Аврамов доминира раздижената конфигурация на отделните тела на постройката, големите витринни сводести и богато орнаментирани прозорци, и особено - изящната кула на покрива, придаваща нещо приказно и загадъчно на общия вид и „излъчване” на сградата - като ехо от старите средновековни замъци на страните от Западна Европа. Това безспорно е един от най-елегантните и впечатляващи частни домове в Свищов от началото и първото десетилетие на ХХ век. Раздвиженият архитектурен силует, типичен за необарока и за сецесиона /„ар нуво”, „югендщил”, „модерн"/, с елегантната трапецовидна барокова кула над южната страна на постройката и орнаментираната с геометрични фигури мазилка на фасадата /без северната/ - излъчват това усещане за изящност, хармония и загадъчност на „двореца” на Мишо Аврамов. Особено красиви и стилни са подпокривните конструкции и елегантните резбовани дървени конзоли, които са забележителен елемент от конструктивните решения и орнаментиката на покрива. Типични за тази сграда са и декоративните фризове /декоративни релефни ивици на фасадата/, орнаментираните лизени /тясна и плоска вертикална лента от зидария, използвана за зрително разграничаване на отделните плоскости на фасадата - елемент, който срещаме в почти всички „виенски” къщи на Свищов от края на ХIХ и началото на ХХ век, а и по-късно/; елегантните леки корнизи, които разделят и оформят възприемането на отделните етажни пространства на фасадата; дентикулите /зъбчетата/ под корнизите, които са характерен елемент от декорацията на този дом; обрамчените от декорации красиви правоъгълни и сводести прозорци, както и обрамчването на остъклената входна врата. Всичко това е израз на сложно архитектурно решение на високоподготвен архитект, използващ елементите от необарока, но придаващ значително сецесионно звучене на тази прекрасна сграда.
Това архитектурно бижу е изградено през 1908 г. /отбелязано е на южната фасада и над входната врата/ от Мишо Аврамов - от големия род на Генко Аврамов / от Преображенската махала на Свищов/ - голям търговец на „соватска стока”. Основателят на рода Генко Аврамов е имат пет сина: Димитър, Костаки, Михалаки, Гаврил и Атанас. Собственикът на красивата къща - Мишо Аврамов - е син на Костаки Аврамов. Мишо Аврамов строи този „дворец”, замогнал се от сполучливите си търговски сделки. Умира на 13 август 1922 г. - на 62-годишна възраст.
„Дворецът” е голяма за времето си жилищна сграда: разполага с 11 стаи, 2 коридора, 2 антрета, тераса, складови помещения и две мазета. По външния си вид прилича на къщата на Лаос Функ в София, построена през 1903 г. от забележителните архитекти Георги Фингов и Киро Маричков. Домът на Функ в София се приема за ярък изразител на сецесиона в българската архитектура. Неговите архитекти изработват и архитектурните планове на построената през 1907 - 1908 г. сграда на Читалището в Свищов, при което е очевидно, че между „двореца” на Мишо Аврамов и сградата на Читалището има сходни елементи и похвати в декорацията на фасадата и на покривната конструкция. Може дори да допуснем, че богатият свищовски търговец Мишо Аврамов се е възползал от присъствието на двамата известни архитекти в града, за да им възложи да направят архитектурните планове и на неговия „дворец”. Засега това е само предположение, но смятаме, че може да се потвърди в следващите проучвания. Може също да се предположи, е и къщата на адв. Александър Екимов, строена по това време /1909 - 1910 г./, е може би дело на тези архитекти или на свързаните с тях специалисти и строители. Адв. Александър Екимов си спомня, че в семейството се говорело за архитектите, които са строили и двете къщи - на Мишо Аврамов и на Екимови.
След 1945 г. „дворецът” на Мишо Аврамов е национализиран. Първоначално домът се използва за квартира на видни общественици и учени. Тук са квартирували семействата на академик Иван Стефанов /художникът Ст. Стайков си спомня, че тук е живял неговия съученик Пиер Ив. Стефанов/, на проф. Минко Русинов - ректор на ВФСИ „Д. А. Ценов”, и др. По-късно сградата се приспособява за Дом на пионерите, с административни стаи, зали за занимания, дори в двора известно време е съществувал „зоологически кът” с лисици, вълци и др. диви животни.
След реституцията сградата е върната на наследниците. Сега тя е собственост на Елена Михайлова Бърнева /1937 г./ и Панайот Михайлов Бърнев /1933 г./, живеещи в столицата. Сградата се използва от „Роял” - ресторант с лятна градина - едно от предпочитаните места за отдих и развлечение на свищовските младежи и граждани. Тук те докосват повеите от епохата на „европейското” строителство в Свищов.
Проф. Радко РАДКОВ
 /из книгата „Свищов. Културно-исторически забележителности” дело на Радко Радков и Пети Доневски, издадена през 2007 година и посветена на 130-годишнината от Освобождението на Свищов/
 
СЛЕДВА
Снимки: Алекс БОГОМИЛОВ

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/