Двете съседни къщи на търговеца Ангел Дрянков

#
03 Jan 2019 537

Непосредствено до читалището „Еленка и Кирил Д. Аврамови”, на южната страна на главната улица на града, две съседни „европейски” къщи красят със своя оригинален архитектурен образ търговската улица на Свищов. Това са къщите на Ангел Петров Дрянков - свищовски търговец от края на ХIХ век и началото на ХХ век. Той поддържал делови контакти с партньори от Румъния и Австрия през следосвобожденските години на обществен и стопански напредък. Търгувал е със зърнени храни, каменна сол и газ - на свищовската „скеля” край пристанището е поддържал три магазина за търговия на едро. Създал е и голямо семейство - имал е три дъщери и двама сина, на които осигурил добро възпитание и образование. Натрупал достатъчно пари, Ангел Дрянков купува хубаво място на главната улица / „Александровска”, сега „Цар Освободител”/ и построява през 1895 г. две елегантни съседни стради - с магазини към улицата и жилищни апартаменти на горния етаж. На строежите са работили, както се помни в семейството, майстори и работници, които по това време са строили Търговската гимназия по плановете на австрийския архитект Петер Паул Бранг. Поради това тези къщи са ги наричали с основание „виенски” къщи. Помни се още, че дървеният материал за строежа също е доставян от чужбина - особено качествен и здрав варен чамов материал от Румъния.
По-малката от двете постройки е западната къща / „Цар Освободител” 16/. На приземния етаж тя има два магазина с големи витрини и врати, обградени от рустикова мазилка и разграничени чрез едри бели русти по ъглите на фасадата между двата магазина. Фасадата на горния етаж, жилищния, етаж е оформена чрез видими, отрити „рингови” червени тухли, доставени от чужбина. Чрез тези гладки изпечени тухли са оформени както страничните /ъгловите/ лизени, така и лизинета, разделяща фасадата на две полета. Тази фасада е една от най-интересните  и оригинални в града - без аналог в другите „европейски” къщи от този период.  Тук също има  три лизени: двете ъглови и централната, разделяща фасадата на две равни части. Също без аналог в другите  строежи на града е изграждането  на лизените. Те са направени чрез открита тухлена зидария, като изпъкналите тухли са подредени така, че да оформят българска народна шевица с християнски символ /кръст/ по средата на композицията. Оригинално е оформен и  фронтонът над увеличаващия фасадата корниз. Той също е изграден чрез поредица от изпъкнали и прибрани  към стената тухли, подредени шахматно, като образуват шевица от свързани кръстове. Подобно са оформя композиция като шевица с каре по средата - типичен елемент на българската народна шевица. Всичко това майсторски е изпълнено чрез червени гладки рингови тухли. Този маниер на изпълнение на фасадата на частен дом не се среща в другите строежи в Свищов, не само от онова време.
Акцент на фасадата е елегантният лек ажурен балкон от ковано желязо. Към него води двойка симетрично поставени врати от всяка страна на централната лизена. Единственият акцент тук е декоративният ключов камък, използван като украса обикновено при сводестите врати или прозорци.
Приземният етаж на тази сграда дълго време се използваше за склад на материали, свързани с потребностите на гражданската защита. Още помним остарелите противогазни маски, които събираха праха по занемарената витрина - като ехо от времената на „студената” война.
Източната къща / „Цар Овободител" 18/ е по-голямата от двете постройки. Нейната фасада е също богато орнаментирана, с редица елементи, характерни за барока и сецесиона. Чрез изпъкнала рустикова мазилка, фасадата на сградата е разделена на три части: съответно три магазина на приземния етаж и три полета на жилищния етаж. Двете странични полета на етажа са отграничени чрез раздвижени русти, а централната част на фасадата - чрез класически пиластри с красиви римско-коринтски капители и канелюли. В тази централна част на фасадата са и двете балконски врати, над които са поставени красиви гирлянди от флорална композиция. Така украса има и над прозорците от двете страни на централната част на фасадата. Над увенчаващия лек корниз е изграден фронтон без допълнителна украса. Подпрозоречните полета са оформени като касета с леки геометрични елементи.
Входът на източната постройка е откъм северната страна по стръмно възкачващия се наклон на терена. Тук фасадата е също оформена в духа на „виенските” къщи, характерни за Свищов: централната част е оформена чрез лек ризалит, обрамчен от строини лизени, увенчани от елегантен корниз; над прозорците са поставени леки корнизи, а под тях - геометрично изчистена касета без допълнителна украса.
Архитектурните елементи, които описахме, показват, че двете къщи на Дрянкови са от поредицата паметници на културата в Свищов, показващи европейското влияние върху архитектурата на нашия град.
Източната къща дълго време се използваше за Клуб на БНЗС /приземния етаж/ и за канцеларии на тази организация. Но по-старите свищовци си спомнят, че източният дюкян на първия етаж преди години е била известната книжарница на Козарев. Много често, при хубаво време, на балкона на източната къща може да се види еднал на стола побелял, но не толкова стар свищовец /Спиридон - „Пирито", внук на Ангел Дрянков/, който замечтано следи от високо щъкането на новите свищовци по главната улица на града и профучаващите с пълна скорост съвременни мощни автомобили.
Проф. Радко Радков
 /из книгата „Свищов. Културно-исторически забележителности” дело на Радко Радков и Пети Доневски, издадена през 2007 година и посветена на 130-годишнината от Освобождението на Свищов/
 СЛЕДВА
 Снимки: Алекс БОГОМИЛОВ

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ремонтите на Хазарта и Шайката!