Две нови специалности е заявила Търговската гимназия

Преглеждания: 14 #
19 Jan 2019

Прием по две нови специалности е заявила ПДТГ „Димитър Хадживасилев” за новата учебна 2019 - 2020 година, научи Актуално Свищов. 17 нови специалности общо са заявили училищата в област Велико Търново за следващата учебна година. Четири от тях са по план за дуално обучение, което означава, че учениците паралелно ще учат и ще ходят на практика в реална среда.
Дуално ще бъде обучението в Търговската гимназия, ако екипът й получи правото да събере ученици за професията спедитор логистик. Гимназията иска още една нова специалност – пак дуално обучение, в специалността „Системно програмиране“.
„Предстои да извършим проучвания и наблюдения доколко училищата са готови да изпълнят заявките си, имат ли учители, материална база и най-вече дали общините и областта имат нужда от подобни кадри. За първи път тази година има разписани нови правила за държавния план-прием и по неговото съгласуване и утвърждаване работят няколко институции – Министерството на образованието и науката, Регионалният инспекторат, общините, на чиито територии се намират училищата, Областна администрация, директорите на гимназиите, Агенцията по заетостта и работодатели. Ние изпълняваме ангажимента да бъдем координатори и да съберем на едно място цялата информация, след което да свържем училищата с работодателите“, коментира пред вестник „Борба” Розалия Личева, началник на регионалния образователен инспекторат. И допълва, че МОН акцентира вече не върху езиците, а върху математиката, природните науки, IT технологиите и техническите специалности. Специалности, които могат да дадат професия на учениците, още докато те са в училище.
Липсата на деца, остарелите представи на обществото за някои от професиите, липсата на активно кариерно ориентиране в основните училища, се оказват проблеми, които образователната система трябва да преодолее. „Има родители, които спират децата си да учат професии като машиностроене и стругарство например, защото си представят, че работниците там продължават да стоят на студено и да работят в мръсни помещения. А всъщност за голяма част от тези професии сега се търсят млади хора, които да умеят да работят с нови технологии, защото производството е високотехнологично. Изисква се и отлично владеене на чужди езици“, допълва още инж. Розалия Личева.
1757 седмокласници завършват училищата в областта тази година. Децата са с 32 по-малко от предходната година. Въпреки че скокът надолу не е драстичен, учениците не достигат и заради високата миграция, и заради това, че някои напускат училище след VІІ клас и повече не желаят да се върнат. Миналата година около 100 ученици в тази възраст е трябвало да бъдат издирвани по механизма за връщане в училище.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK