Двама свищовлии са били членове на МОК

Преглеждания: 28 #
22 Oct 2018

Малко известно е, че учредяването на Българския олимпийски комитет през 1924 година става по идея на свищовлията Димитър Станчов. На 14 май 1914 г. в писмо до българския гимнастически съюз „Юнак” той призовава да се създаде национален олимпийски комитет в нашата страна. По това време Станчов е български посланик в Париж. Заради Първата световна война идеята не се реализира.
Признание за дейността на Димитър Станчов в развитието и популяризирането на олимпийското движение е кооптирането му за член на Международния олимпийски комитет. Това става лично по предложение на барон Пиер де Кубертен, пръв президент на комитета и основател на съвременните олимпийски игри. По старшинство Станчов е 80-ият член на МОК, като в организацията работи от 1913 до 1929 година.
Той е роден през 1863 г. в дунавския град. Право завършва в Терезианската академия във Виена. Започва работа в Министерството на външните работи. Много бързо в резултат на качествата си става пълномощен министър на Княжеството в Париж, Лондон, Брюксел и Рим.
 Димитър Цоков е другият свищовлия, работил в Международния олимпийски комитет. Той е 45-ият негов член – избран е през 1906 г. и работи в него до 1912 г. Роден е през 1866 година. Завършва Робърт колеж в Цариград, а по-късно правни науки в Париж. Във френската столица започва и дипломатическата му кариера. Дълги години е бил посланик на страната ни в Лондон.
 След двамата свищовлии дългогодишен член на МОК е генерал Владимир Стойчев. Четвъртият българин, свързал името си с комитета, е Иван Славков, който напусна МОК и БОК след корупционен скандал.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!