Двама професори - фаворити за нов ректор на Академията

Преглеждания: 1477 #
09 Feb 2020

В СА „Димитър Апостолов Ценов” са на финалната права при процедурата за избор на нов ректор на Висшето училище, научи Актуално Свищов. Последните две стъпки преди вота на академичната общност са утре, 10 февруари, когато в Аулата на Алма матер ще се проведат две Общи събрания.
От 10 часа членовете на най-висшия академичен орган ще обсъди и приеме годишния доклад за състоянието на СА „Д. А. Ценов” за 2019 година и за целия управленски мандат. Втора точка на това събрание е и обсъждане и приемане на годишния доклад на Контролния съвет.
От 14 часа, също утре е второто Общо събрание. Тогава се очаква да бъде избран нов председател на Общото събрание. Най-важната точка е издигането на кандидати за ректор на Академията. Очаква се също така да бъде насрочена и дата за следващото Общо събрание, когато ще бъде избран и поредния ректор на свищовската Алма матер. Запознати коментираха, че то ще бъде насрочено до десет дни.
Двама професори са фаворитите за нов ректор, научи Актуално Свищов от свои източници в Академията. Първият е проф. д-р ик. н. Мариана Божинова, която в момента е заместник-ректор по учебната част. От 2001 година тя е доктор на икономическите науки, 2005 година става доцент, а от 2012 година е професор. Владее английски и руски език. Вторият фаворит е проф. д-р ик. н. Андрей Захариев, ръководител на катедра Финанси. Той е доктор по икономика от 1999 г., доцент от 2001
година, а от 2012 година е професор, бил е заместник-ректор на Висшето училище. Доц. д-р Иван Марчевски, настоящ ректор публично вече обяви, че няма да е кандидат за ректор.
114 души са членовете на Общото събрание, които ще заседават утре и избират ректор до десет дни. От тях 82-ма са хабилитираните преподаватели, 11 са нехабилитирани преподаватели, 18 членове са лекторанти и студенти и двама членове от административния персонал на Академията.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Символи на /не/кадърното управление на Генчев и Компания