Двама министри посетиха най-засегнатите селища след пороя

Преглеждания: 14 #
21 May 2019

Министърът на земеделието Десислава Танева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов посетиха Свищов във връзка с пораженията нанесени в населените места след поройния дъжд и градушката от вчерашния ден.
Работната среща с кмета на Свищов Генчо Генчев се проведе рано сутринта в сградата на община Свищов. На нея, заедно с министър Танева и министър Маринов присъстваха директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов, областният управител Любомира Попова, директорът на ОДМВР във Велико Търново ст. комисар Димитър Машов, комисар инж. Красимир Кръстев – директор на РДПБЗН Велико Търново и народният представител Станислава Стоянова.
Стана ясно, че яма пострадали хора в следствие на стихията, но има сериозни щети, които са нанесени от поройния дъжд в населени места от община Свищов. Най-засегнати са селата Драгомирово и Морава, които по-късно бяха посетени, но проблемни ситуации са създадени и в селата Совата, Деляновци, Вардим, и Ореш. Той допълни, че има наводнени площи, наноси, кал, тиня, но всички служби, които са ангажирани, работят цяла нощ и действията им продължават.
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева гарантира бързината на службите и на взимането на решение за обезщетение на пострадалите от градушката. Тя посочи, че когато приключи обследването на пострадалите земеделски земи и дойдат протоколите за обработка, решението за обезщетение ще бъде взето веднага. Тя уточни, че екипите, които ще изследват щетите в Свищовско, са умножени по три. По думите й прогнозите са, че са възможни градоносни процеси до средата на юни. „Ще изчакаме да видим дали ще има още подобни събития, дано да няма. Тази помощ като компенсация ще я гласуваме веднага. Има бюджет за това и той бе гласуван още в петък“, изтъкна министърът на земеделието. Министър Танева уточни, че в петък на Управителен съвет на ДФ „Земеделие“ са гласувани 4 млн. лв. по държавна помощ, която се прилага всяка година за обезщетение при 100% пропаднали площи при бедствие. На организирана среща със земеделски производители в село Морава тя каза: „Не е добър поводът, по който се срещаме, но в тази ситуация трябва да видим и добрата страна, че все пак човешкият живот е съхранен, а в такъв случай всичко изглежда поправимо. Искам да използвам случая да поздравя земеделските производители за съпричастността към обществените проблеми. Сега по селата, по които минаваме основните хора, които и с техника помагаха на кметовете на населени места, са земеделците. Така става и през зимата“, допълни Танева. Според нея тези неща трябва да се оценяват, когато се говори за земеделието. Танева отчете, че като цяло за страната към момента са пострадали по-малко земеделски земи, отколкото предходни години. „От градушки са пострадали към момента около 70 хил. дка без тези, които ще дойдат от вашето население място. Помощта и компенсацията е по-висока, когато има застраховки“, допълни още тя. Земеделският министър посочи още, че продължава да се изгражда противоградова защита и за места, където в момента няма такива.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов подчерта сериозните разрушения на пътната и железопътна инфраструктурата в района на Свищов вследствие на дъждовете и градушките. „По линия на МВР и пожарната още от вчера сме във връзка с кмета на Свищов и работим съвместно. Към момента няма пострадали хора, но има сериозни разрушения на пътната инфраструктура – пътна и железопътна“, заяви той. Младен Маринов обясни, че предстои да бъде направен обход на местата, които са пострадали от градушките и силните дъждове. „Задвижена е процедурата по оформяне на необходимите документи и преписки, за да може на следващото заседание на комисията по бедствия и аварии от фонда, който е предвиден за възстановяване, да възстановим максимално бързо инфраструктурата“, обясни той. Маринов подчерта, че към момента се почистват затинените места. „Така че ако се изсипе друг дъжд, да могат водите да се оттичат и да няма други нарушения на инфраструктурата“.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK