Дукс Антика участва в "Дни на предците-Плиска 2019"

Преглеждания: 198 #
31 May 2019

Групата за исторически възстановки Дукс Антика взема участие в поредното издание на "Дни на предците-Плиска 2019", научи Актуално Свищов. От днес до 2 юни се провежда осмото поредно издание на събора - фестивал на средновековния бит и култура. 
Събитието се провежда и организира от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” град Варна, Регионален исторически музей Шумен, Националния историко – археологически резерват „Плиска”, община Каспичан.
Фестивалът включва изяви на клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, изпълнители на автентичен и старовремски фолклор, майстори на старинни занаяти, от страната и чужбина, с цел всички те да покажат бита и традициите на старите българи и сродни нам култури от ранното и късно средновековие. Акценти на събитието са воински умения и бойни практики от средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването й при пресъздаването на различни исторически периоди, както и използването на конете в днешни дни - традициите, останали живи в спорта и пресъздадени от наследниците на нашите предци. 
За провеждане на събитието бе отреден терен в НИАР „Плиска” до източната порта на стария град.
Събитието се провежда седем последователни години от 2012 година, в първата събота и неделя на месец юни, като зрителите нарастват прогресивно. През 2012 година първото издание на събитието събра около 1000 зрители, а през 2013 и 2014 над 5000 души посетиха всяко издание. През следващите години събитието се радва на посещения от 6000 до 9000 души всяка година. 
Сдружение „Дукс Антика“ от Свищов ще представи ромеите през ранното средновековие, бит и традиции, боен строй и бойни демонстрации, средновековна грънчарска работилница. Участието на групата е на 1 юни.
Актуално Свищов припомня: Групата за исторически възстановки съществува от четири години, но до края на миналата година е по-популярна извън Свищов. Това се промени в края на ноември м.г. след като участници от групата участваха в предаването “Семейни войни”. С пет възможни победи тогава семейство Маринови и семейство Спаови спечелиха тв-шоуто. Двете фамилии играха заедно като отбор „Тервингови“, наречен на готското племе „Тервинги“, които са живели по нашите земи през четвърти век. Другото, което обединява петимата играчи, е фактът, че всички те са членове и на Сдружението за исторически реконструкции „Дукс Антика“ в крайдунавския град.  

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Символи на /не/кадърното управление на Генчев и Компания