Домът на Алеко Николиев

Преглеждания: 47 #
02 Jan 2019

Непосредствено до стария градски манастир /метох/ „Св. св. Петър и Павел” преди повече от 100 години е построена елегантна „виенска” къща. Първият й стопанин е свищовският търговец на дървен строителен материал Алеко Николиев. Този красив дом е ценен архитектурен паметник на културата.
Алеко Николиев е бил доставчик на дървен строителен материал за строежа на Държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”. Той е доставял висококачествен дървен материал от Румъния, като е използвал връзките на своята съпруга - румънка - с нейните братя, едри търговци на дървен материал от Карпатите. Чрез тях Алеко Николиев е имал възможност да доставя огромни количества дървен материал за строежите не само в Свищов.
Архитектът на Търговската гимназия - австриецът Петер Паул Бранг - и Алеко Николиев били приятели и съдружници в големи търговски сделки. В знак на приятелство архитектът и Карл Милде - учител в Търговската гимназия - дават архитектурния план за построяването на тази къща на своя приятел и съдружник. Ще отбележим, че Карл Милде също имал архитектурни познания, поради което е възможно и той да има участие в изготвянето на архитектурните планове на тази „виенска” къща. Карл Милде по народност е чех. Учителствал в Търговската гимназия през периода 1886 - 1906 г. Имал е разностранни познания и способности. Преподавал е по физика и математика, но е бил и талантлив художник, краснописец, занимавал се и с фотография. Той е един от създадетилите на училищния археологически музей, заедно с Димитър Ст. Бръчков.
Къщата на Алеко Николиев е строена през 1895-1896 г. от същите майстори и работници, които строят и Търговската гимназия /според разказа на Боян Стаевски, записан от Васил Радков/. Сега домът е собственост на Невена Стаевска и съпругът й Христо Савчев, които старателно поддържат този архитектурен паметник на културата в нашия град.
За разлика от повечето „виенски” къщи в Свищов от това време, къщата на Алеко Николиев е обърната с лице на запад - към двора. На тази фасада е и официалния вход на дома. Входната врата, както и при другите подобни строежи, е високо над равнището на терена - към нея водят седем стъпъла без перила. Намира се в ризалита - леко издадената част на фасадата. Съществен акцент тук е сводестата остъклена двойна врата с красива плетеница на металната орнаментирана решетка, характерна за популярния по това време стил сецесион /"ар нуво"/. Входната врата е обрамчена от стройни полуколони с вертикални плитки декоративни улеи /канелюри/, увенчани от нежни, майсторски изпълнени коринтски капители - типични за необароковия архитектурен стил /любим прийом на архитекта Петер Паул Бранг/. Над тях - правоъгълен фронтон във вдлъбнато поле с декорация от нежни флорални мотиви. Над корниза на фронтона са изградени малки правоъгълни обрамчени прозорчета от таванското помещение, а над тях е увенчаващият фасадата корниз. Най-отгоре ризалитът завършва с изградено чело над равнището на покрива. Отстрани на ризалита е симитричната двойка правоъгълни прозорци, обрамчени от пиластри с оригиналните капители. Над тях - опростен, изчистен фронтон, увенчан от нежен корниз.
Подобно оформяне на централната част на фасадата - ризалит, класически полуколони и фронтон - срещаме, почти напълно повтарено, при изграждане и декорирането на къщата на Атанас Велев, строена през 1902 г., но с прибавени по-сложни декоративни украси.
На южната фасада на къщата /към улицата/ прозорците също са обрамчени от класически пиластри. Изчистени и опростени са фронтонните полета над тях - те са без декоративни елементи. Красиви пиластри са поставени и в ъглите на къщата.
Съпоставянето на декоративните форми по фасадата, обрамчването на централния вход и прозорците с полуколони, пиластри и сходните римо-коринтски капители, показва, че къщата на Алеко Николиев и на Атанас Вълев са правени по планове на един и същ архитект, или от пряко свързаните с този архитект строители и предприемачи. И тъй като ние с положителност знаем, че къщата на Алеко Николиев е строена по плановете на Петер Паул Бранг /забележителния архитект на Търговската гимназия в Свищов/, то с голяма степен на достоверност можем да допуснем, че строителите на къщата на Атанас Велев /строена след къщата на Алеко Николиев/ са ползвали плановете или идеите за външното оформление и декориране на фасадата от къщата на Алеко Николиев - приятел и съдружник на известния виенски архитект Петер Паул Бранг. Това е архитектът, който изготвя първите планове за театър и читалище в Свищов. Именно неговият архитектурен проект е включен в завещанието на Кирил Д. Аврамов - за построяването на театър и читалище в Свищов.
И при „виенската”  къща на Алеко Николиев, известна като „Къщата на Стаевски”, също откриваме типичното еклектично съчетаване на на стилови похвати, характерни за неоренесанса, необарока, с известно влияние на „сецесиона”. Това, впрочем, е типично за „виенското” строителство в България и Свищов, непосредствено след Освобождението и доминира в архитектурните стилове у нас до първото десетилетие на ХХ век.
Проф. Радко Радков
 /из книгата „Свищов. Културно-исторически забележителности” дело на Радко Радков и Пети Доневски, издадена през 2007 година и посветена на 130-годишнината от Освобождението на Свищов/
 СЛЕДВА
 Снимки: Алекс БОГОМИЛОВ

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!