Дени Златанов: Джудото е начин на живот - учи на уважение към себе си и хората около теб

#
16 Feb 2021 529

Денислав Златанов е треньор по джудо на спортен клуб "РЕСПЕКТ-СОФИЯ", който създава в началото на 2018 г. През годините е Спортист № 1 на Свищов, пише Академик Свищов.

- Кога разбрахте, че джудото не е просто спорт, с който да поддържате физическата си форма, а е част от живота Ви?

- Светът на джудото се разкри пред мен още от детска възраст. Майка ми Галя Кръстева и баща ми Севдан Златанов са треньори по джудо и от бебе ме водеха в залата по джудо. Когато станах на 6 години започнах да тренирам сериозно в клуба на майка ми в Монтана. Тогава разбрах, че искам да се занимавам с този спорт. Когато станах на 19 години и завърших училище, баща ми ми предложи да му помагам в клуба (Джудоспорт Свищов) и тогава реших, че искам да стана треньор и това да е моята професия и моето призвание.

- Най-ценния урок, който научихте от първия си треньор?

- Започнах да тренирам сериозно при майка ми в Монтана. Най - ценното, което научих от нея бе да вярвам в себе си, да не се пренавивам и да не се страхувам от нищо.

- Какво е джудото за Вас – спорт, хоби, начин на живот?

- Джудото за мен е начин на живот. То те учи на уважение към себе си, към противника, към хората около теб. Учи те да преодоляваш трудностите и да се изправяш, колкото и пъти да са те съборили на земята. Учи те да използваш силните си страни и да ги напасваш към слабостите на противника, дори, когато той е много по-силен от теб. Лично за мен джудото изгражда характера и те прави един по-добър и по-силен човек, не само като спортист, но и като личност.

- Бил сте Спортист на Свищов през годините – реализира ли Денислав Златанов всичките си мечти в областта на спорта?

- Според мен човек е голям, колкото мечтите си. Ако ги постигнеш всичките ще изгубиш смисъл и мотивация за каквото и да е. Аз имах и все още имам много нереализирани мечти, но се опитвам да не страдам за това, а и да не прехвърлям своите мечти върху спортистите, които тренирам. Като спортист спечелих много медали и отличия, но така и не стигнах до световни първенства и олимпийски игри. Надявам се като треньор да имам този шанс, но без да натоварвам със своите амбиции останалите.

- Тренирате предимно деца. Коя е най-подходящата възраст, за да започнеш да тренираш джудо и има ли възраст за която се смята, че дори и за удоволствие е късно човек да се занимава с бойни изкуства?

- Според мен джудото няма ограничения. Никога не е късно да се запишеш да тренираш, макар и любителски, просто за удоволствие. При мен най-малките деца са на 4 години. Мисля, че май-подходящо е между 4 и 7.

- На какво искате да научите децата, които тренирате освен да са добри джудисти?

- За мен основната цел е децата да станат добри хора и силни личности. Искам да ги науча да вярват във себе си и да уважат останалите. Да се отнасят с хората така, както искат хората да се отнасят с тях. Ясно е, че не всеки ще стане голям спортист, важното е да развие максимално способностите си и да се изгради като характер, което ще му помогне в живота.

- Имайки в предвид, че страната е в епидимична обстановка, няма как да не попитам дали това се отрази на тренировките, които провеждате. Успяхте ли да намерите алтернатива на залата за спорт, за да продължите да тренирате?

- Няма как обстановката да не се отрази на формата. През първата пандемия опитахме да тренираме през Zoom,но не е същото. Лошото е, че вече много трудно се пътува в чужбина за лагери и състезания и такива даже вече са рядкост. За това с колеги от различни клубове си правим съвместни тренировки, за да поддържаме форма, тренирайки с различни партньори.

- Какъв сте извън спорта?

- При мен живота е спорт. Не мога без да спортувам. Даже много хора ме критикуват, че нямам личен живот, което не е така. Когато не спортувам обичам да съм сред природата, с близките ми хора, с приятели. Обичам да гледам филми, да чета, когато мога и обожавам музиката и танците. Като цяло съм спокоен човек и не мога да кажа, че в спорта и извън него съм различен. Не обичам да правя театри и да играя роли. Аз съм това, което съм. Добър или лош, не мога, а и не е редно аз да казвам, но се старая да съм точен с хората. Благодаря за интервюто. Свищов винаги ми е бил на сърце, за това всяка година водя децата на лагер тук. Искам да пожелая здраве и много успехи в личен и професионален план на всички, не само на спортистите.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в "индустриалната зона" - изоставената казарма