Държавата дава 140 хиляди лева за ремонт на родната къща на Алеко Константинов

Преглеждания: 463 #
13 Dec 2019

Министерството на културата дава 140 хиляди лева за ремонт на родната къща на Щястливеца, научи Актуално Свищов.
 През тази година, при посещението си в Свищов, министър Боил Банов бе запознат с лошото състояние на покрива и фасадата на музея, както и с изготвения от община Свищов, и Градски исторически музей – Свищов проект за ремонт и реставрация.
 С отпуснатите от Министерството на културата средства, ще бъдат предприети неотложни мерки за спасяване на сградата. Основен ремонт на покрива – подмяна на компрометирани участъци от дървената конструкция, подмяна на дъсчената обшивка, хидроизолационния слой, летвите и керемидите, топло-изолация от каменна вата. Освен това ще се извърши и фасадна реставрация – мазилки, корнизи, пиластри, подмяна на дограма, сенници (щори).
  Атуално Свищов припомня: Трета година при всеки дъжд по стените на родната къща на Алеко Константинов се стича вода на метър от експонатите, които пресъздават краткия, но богат обществен и творчески живот на писателя. Причина за наводненията е, че белки шетат по покрива на дома на Щастливеца и разместват керемидите.
„Има такъв проблем. Той съществува поради наличие на животни, които разместват старите турски керемиди и сме предвидили ремонт тази година”, коментира пред Актуално Свищов Ивелина Габровска – директор на Исторически музей - Свищов. Тя е категорична, че няма поражения по експонатите в резултат на течовете. „Във фондовете на Исторически музей – Свищов се съхраняват 222 експоната, свързани с живота и творчеството на писателя Алеко Константинов“, уточни директорът.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Дървета израстнаха на... покритата писта на Академията! /СНИМКИ/