Даниела Давидкова: За мандат и година от втори – нищо градивно не се случи

Преглеждания: 370 #
09 Nov 2020

Навършиха за пет години от ноември 2015 година - времето, когато Генчо Генчев бе припознат от мнозинството за символ на промяната. Дали действително станахме свидетели на промяна или подмяна, какво да очакваме на парламентарните избори - по тези и други въпроси Актуално Свищов разговаря с Даниела Давидкова - възпитаник на СА „Д. А. Ценов”, специалност „Финанси” и на ВТУ „Св. Кирил и Методий” - специалност „Политология”.

– Госпожо Давидкова, измина първата година от втория мандат на кмета Генчев, Вашата оценка за това време?
– Още при първото си кандидатиране за кмет на Община Свищов, г-н Генчев имаше личните ми симпатии и пълна подкрепа да успее на изборите. Силно се надявах, че той като млад и амбициозен човек, ще успее да промени закостенялата феодална структурата на „заплатаджиите” в общинските структури. Но … уви ! Това не се случи. Очакванията и надеждите за промяна просто доведоха до една подмяна на едни „заплатаджии” с други. Доста кадърни професионалисти бяха освободени от работа, само защото „не се заклеха” във вечна вярност на новото управление. Много жалко ! Обещанията за разкриването на нови работни места си останаха само като лозунг в предизборната програма. „Мощен инвеститор” и до ден днешен не се появи в община Свищов. „Индустриалният парк”, който гръмко се учреди в двора на бившата казарма е просто храсталаци и разруха. А за „Дунав мост 3” все още чакаме един партиен активист от ГЕРБ да донесе „благата вест” и документи от Румъния.
За един цял мандат и още една година от втория, нищо градивно в Свищов не се е случило. Увеличават се общинските заеми, а некачествените ремонти, които се финансират с тях никой не ги контролира и не санкционира фирмите изпълнители.
За сметка на това цветните градинки в града ни са много красиви и подредени. Честванията на празници и паметни годишнини се спазват по протокол, а фолклорните забавления са впечатляващи.
– Свищов стана нарицателен с модела си на управление - ГЕРБ, БСП, ДПС и други заедно. Какво е обединяващото между различните идеологии?
– Със сигурност моделът „обединяване покрай избори в Свищов” е феномен и ще влезе в учебниците по политология. Тук не става въпрос за обединяване на база партийна идеология, а за разпределяне и управление на определени общински структури – кой и какво ще управлява и кого ще назначава.
Не е тайна, че в родния ни град живеят преди всичко пенсионери, които все още не са се преместили в големите градове при децата и внуците си. Малка част са заети в частния бизнес. Все повече се увеличават гурбетчиите по чужбина, а най-големият работодател се оказват общинските структури. Така че в името да имаш работа ставаш член на партия от коалицията, лепиш предизборни плакати помагаш с каквото можеш за предизборната кампания и се надяваш след като спечелят „нашите” да те назначат някъде за пазач на общинска службица. Коалицията беше чисто икономическа, но не и партийна. Мен лично ме изненада никаквата реакция на централите на тези партии в София, но те бяха твърдо насочени и ангажирани с кампаниите си в столицата и областните градове. Свищов за тях беше просто прецедент, но пък за сметка на това „сдружаването” и до момента работи и не се е разпаднало.
– Този свищовски модел може ли да се повтори на парламентарните избори?
– Очаквам прекалено интересни парламентарни избори, а също така и висока избирателна активност. Недоволството в гражданското общество в България е голямо, а и българите в чужбина вече започват твърдо да отстояват правото си да имат по-голяма възможност да гласуват дистанционно. Това притеснява сегашните управляващи и поради този факт не се въвежда и всячески се възпрепятства електронното дистанционно гласуване и гласуване по пощата. „Гурбетчийският” и емигрантски вот със сигурност ще провалят сметките на сегашното статукво при провеждане на избори. Дописваните и фалшифицирани протоколи няма да свършат работа и вотът няма да бъде подменен.
Предстоят доста интересни обединения на граждански сдружения с партийни формации на база обща платформа за справяне с икономическата и здравна криза. Наблюдавам, че се привличат професионалисти и експерти в определени области за предложения за гражданските квоти в избирателните листи. Усеща се, че се набляга на професионализма, отколкото на „това е наше послушно момче”. Ще се търси повече експертен капацитет, а не лобистки послушковци. Проблемите са големи и решаването им е наложително. С „калинки” няма да стане. Така че свищовският модел на обединение „Орел, рак и щука” ще го видим и на предстоящите парламентарни избори, но като стремеж за експертно справяне с кризите, а не като разпределяне на работни места на „държавна хранилка”.
– Вашето мнение, 2023 година как може да бъде променена голямата Подмяна от 2015 година и всъщност може ли това да се случи?
– Честно казано до 2023 г. не знам кой ще остане да живее в Свищов и на кой ще му „стиска” да наследи едни тежки проблеми, в следствие на предходното нищоправене. Да не забравяме и огромния общински дълг, който вече ще е 10 млн.лв. и никакви бюджетни излишъци, каквито бяха оставени от предишния кмет Станислав Благов. Не бих могла да прогнозирам и енергията на свищовското гражданско общество и дали ще успее да излъчи подходящ кандидат, който да разпали желанието за промяна в общината. Но да сме здрави, пък ще поживеем и ще видим.
Александър ШАБОВ

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Ковидиотите от Н-тия ден Аз ще спазвам частично мерките. Ще стоя на доста голяма социална дистанция от дебили.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ноемврийска пролет!