Данък “автомобил” в Свищов по-висок от този в София

Преглеждания: 80 #
20 Jan 2019

В Свищов данъкът за леки и товарни автомобили с общо тегло до 3,5 тона вече е по-висок от този в София. Парадоксът стана факт след премиерното за 2019 година представление на восъчния театър на Мадам Тюсо, т. нар. Общински съвет - Свищов. Сметките направиха вече потребители на социалната мрежа. До тук се стигна след като фигурантите от восък като гумен печат подпечатаха предложението на кметската администрация. За разлика от последните неми представления този път имаше наченки на дебат. По традиция от доста години властимащите обаче не се вслушаха в доводите на опозицията. Така Свищов вече ще бъде не само най-бързо обезлюдяващ град в България, ще наблюдаваме и как собствениците на коли масово ги регистрират в населени места, където налогът е по-приемлив.
Актуално Свищов публикува декларация на местната структура на ПП Да, България след последното решение на местните нотабили:
                      Повече пари за гражданите или повече пари в бюджета на Общината
    Това бе дилемата, която управляващите трябваше да решат на 17 януари 2019 г. Верни на себе си, те избраха да събират още повече и да харчат още повече. Избраха да бръкнат още по-дълбоко в джоба на свищовския данъкоплатец. Свищовлии ще усетят това като дойде време да плащат данъка за леки и товарни автомобили с общо тегло до 3,5 тона.
    Управляващите аргументираха предложението си така: „Да се осигурят разходните политики на общината“. Затова приеха не минимално възможните, а завишени с 30% ставки. Нямало как да се приемат минималните ставки, защото това било рисково за бюджета на общината. Нямало да се съберат достатъчно приходи. И никой не коментира за какво ще се харчат събраните в повече приходи. Общинската администрация иска да има повече. А хората? Къде е мисълта и грижата за хората? Или повечето събрани пари пак за хората ще се изхарчат? Управляващите ще съберат парите на хората, за да преценят как да ги изхарчат за същите тези хора? Това е извратена логика. Ако съберат два, до хората ще стигне един лев. Защото винаги в процеса на преразпределяне парите се губят някъде по веригата. Не в наша полза, в полза на неясни субекти.
    Уважаеми граждани на Община Свищов, на адрес http://bit.ly/CarTaxBg може да изчислите данъка, който дължите за Вашия автомобил. Като въведете параметрите на автомобила, сменете само общината и вижте какъв би бил данъка, ако автомобилът е регистриран в друга община. Пробвайте и с трета, четвърта, пета и повече общини. Няма такъв данък като свищовския. При положение, че от години Свищов е най-бързо обезлюдяващия се град в България. Дали пък гражданите на Свищов няма да изберат да регистрират своите автомобили в други общини с по-изгодни данъчни условия? Ще ви излезе ли тогава сметката, г-жи и г-да управляващи?

    Да, вярно е, че при някои автомобили с категория „Евро 4“, „Евро 5“, „Евро 6“ и „EEV“ данъкът ще се понижи. Но за масовите автомобили данъкът ще нарасне. В някои случаи с 10-20 лева, но в други случаи увеличението ще е от порядъка на 100 и повече лева. Можеха ли управляващите да приемат друго решение? Можеха, разбира се.

Бел. ред. Ето приходите от данък "автомобил" по години: 2008 - 372 000; 2009 - 424 000; 2010 - 433 000; 2011 - 475 000; 2012-  531 000; 2013 - 592 000; 2014 - 647 000; 2015 - 746 000; 2016 - 862 000; 2017 - 852 000 и 2018 - 945 000. Такива са приходите от налога без да е променяна ставката, т.е. нараствали са броят на автомобилите и тяхната мощност. Ударното нарастване от последните години показва, че настоящите управници искат още и още пари за чалга, байрачета и подобни.Изводите направете сами.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!