Д-р Николай Василев – лекар и строител

#
15 Feb 2021 1037

Изминаха 16 години откакто д-р Николай Василев не е между живите (писано през 2005 година), но все още има жители на град Свищов и района, които си спомнят с признателност за него и за спасеният живот и здраве на не едно дете.

Д-р Василев е роден в село Стежерово през 1901 година. Получил средно образование в Плевен, а висше медицинско в град Нанси, Франция. Завръщайки се в България, с присъщия за младостта ентусиазъм, той започва работа по разпределение в село Александрово, Ловешко. Овен основните дейности – лечебна и профилактична, в още две села той открива детска съвещателна станция и обучава бъдещи и млади майки в отглеждането на своите деца. За тази си дейност той бе поканен от Медицинска академия – Плевен 50 години по-късно, за специално честване като първоосновател на детска консултация в бившия Плевенски окръг.

От лятото на 1935 година д-р Василев е назначен за т.нар. градски лекар към община Свищов. Там заварва уважавания лекар и много добър човек д-р Иван Денчев. Тогавашната здравна служба заема стаите от двете страни на входа на сградата на Общината на ул. „Пощенска“, сегашната Съдебна палата. Тук се извършват елементарни амбулаторни манипулации, задължителни имунизации и съхраняване на архив за профилактичните мероприятия, хигиенизиране и чистота на града. Провеждан е контрол за чистота на улиците, частните дворове, хранителни магазини, ресторанти, кафенета, бръснарници, градската баня и обезпаразитяване на някои части от населението на града. За тази дейност здравната служба разполага с един фелдшер и хигиенист и ползва кметския файтон, една двуколка с един кон на пожарната команда и една сака – бъчонка върху две колела, за измиване на улиците. У д-р Василев пламва вродената искра на създател на нещо ново и по-добро. Помага му и благоразположението на тогавашната общинска управа, която предоставя на здравната служба сградата на бившата протестантска църква в съседство с Общината. Така той осъществява идеята за един приличен за времето си Общински здравен дом. По негов проект през 1938 година е освежена и разпределена с два входа, носещи наименованията: „Общинска здравна служба“ и „Детска здравна съвещателна станция“.

Реформите през 1945 година налагат обединение на здравната дейност – дотогава родилната се извършва по домовете от частно практикуващи акушерки и само за усложнени раждания се ползва хирургичното отделение на болницата. Д-р Василев иманови идеи -да се събори старата сграда на Здравната служба и в същия двор, който се спуска до улицата, да се построи нова сграда, в която да се осъществяват всички досегашни медицински функции. Мястото е общинско, проектът е одобрен, но остава най-важното – финансирането. Затова д-р Василев смело и директно прави опит личностно да спечели тогавашния министър на здравеопазването д-р Рачо Ангелов – народен, леснодостъпен министър и същевременно много строг и принципен началник. Парите идват от Министерството на здравеопазването и строежът върви динамично. Завършената сграда приютява и Родилния дом – за първи път държавен. В знак на признателност домът е именуван „Д-р Рачо Ангелов“, а първото родено момченце през 1947 година приема името Рачо.

Вътрешната насоченост на д-р Василев към педиатрията, още от студентските години, го кара да предприеме нова, последна дейност. Той моли началника на болницата да отдели две стаи, обзаведени като детско отделение. Тази негова идея се осъществява и разширява в годините с повече легла и лекари.

Идва и денят на пенсионирането на д-р Василев. Но в частния кабинет той продължава да преглежда деца. Забраната за частната практика той приема спокойно, пък и възрастта му е напреднала, има нужда и от почивка. Но родителите на неговите малки пациенти не могат да се откажат от доверието си към „стария доктор“, когото някои гальовно наричаха и „дядо доктор“. Те го молеха и отвеждаха по домовете си с частни или таксиметрови коли, чакаха да чуят истината за състоянието на най-скъпото им, да получат съвета или лекарството на стария доктор.

И така на 18 август 1989 година, когато посрещайки на входа на дома си майка с дете на ръце, д-р Василев завършва своя живот на лекар.

Д-р Нели КОНОВА

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в "индустриалната зона" - изоставената казарма