Читалището с благотворителна инициатива за Детското отделение

Преглеждания: 53 #
31 Jan 2019

Със средства набрани от благотворителна кампания на ПБНЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856” е закупено медицинско оборудване за Детското отделение, съобщиха от читалището.  Началникът на педиатрията д-р Румяна Николаева съобщи, че са пристигнали двете кислородни палатки, изработени съобразно нуждите на отделението и които ще заменят старите.
Закупуването на кислородните палатки стана възможно благодарение на инициативата на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ за организиране и провеждане на Коледен благотворителен базар, набраните средства от който да се дарят на Детското отделение в Свищов за закупуване на необходимо за лечението на децата оборудване. В изработването на Коледни изделия и украшения за базара участваха децата от Работилница за таланти „Аз мога“, от танцовите форми и от класовете по музикални инструменти към Школата по изкуства към Свищовското читалище. След оповестяване на идеята за целта на дарението, в базара изявиха желание да участват със свои изработки Гергана Рашкова, Ася и Георги Кирилови, децата от III „б“ клас при СУ „Николай Катранов“ с класен ръководител Силва Христова и учител Стела Антонова.

Освен, че разшири мащабите на Коледния благотворителен базар и участниците в него надхвърлиха „рамките“ на Читалището в Свищов, идеята привлече и много посетители. За около две седмици, колкото продължи базарът, бяха събрани 922,50 лв. В първите дни на януари 2019 година средствата бяха предоставени на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ ЕООД за закупуване на медицинско оборудване за нуждите на нейното Детско отделение. Така, с общи усилия, крайният резултат надхвърли очакванията на организаторите да се съберат средства поне за една кислородна палатка и стана възможно поръчването, и изработваното на две такива, което е достатъчно за капацитета на Детското отделение в Свищов. Останалите средства ще се използват за закупуване на друго оборудване, необходимо на Детското отделение и неговите пациенти.
Следващият благотворителен базар, който подготвя ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”, ще е с ръчно изработени мартеници. Събраните от него средства ще бъдат предоставени на семейството на 7 годишния Михаил от Свищов, с детска церебрална парализа, за неговото лечение.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

135 години традиции и иновации: Разходка в Търговската гимназия /СНИМКИ/