БСП-Свищов само марка! Хората, които я представляват, се водят членове, но всъщност работят за ГЕРБ

Преглеждания: 759
06 Jul 2019

След вчерашната Общинска конференция на БСП-Свищов и нейното решение за участие в Местни избори 2019 Актуално Свищов публикува отворено писмо на един редови социалист до петима функционери на столетницата - Корнелия Нинова, председател на НС на БСП; Ивелин Николов, главен редактор на в-к "Дума"; Валентин Ламбев, депутат и председател на ОблС на БСП - В. Търново; Весела Лечева, народен представител от 4-ти МИР и Александър Симов, журналист и народен представител в 44-то НС.
Обръщам се към Вас като хора, с които имаме еднакви политически ценности, имаме сходен политически светоглед и членуваме в една партия. Повод за настоящото писмо са нередности, които се случват вече четири години в община Свищов, която след изборите през 2015 година се води, че се управлява от кмет, издигнат от БСП. Дали това е така ще прецените след като се запознаете с моите разсъждения и притеснения.
Членувам в БСП от есента на 1996 година. Бях приет за член на партията по време на следването си във  ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". До този момент участвах активно в работата на младежките организации - СМС и БСМ. От 2017 година след като лъсна в истинската си форма коалицията БСП - ГЕРБ на местно ниво в Свищов прехвърлих членството си в 90-та ОПО във Велико Търново с председател Румяна Денчева, където съм приеман преди повече 20 години. Роден съм и живея в град Свищов. Познавам хората и виждам неща, които за централното ръководство остават скрити и завоалирани от Генчо Генчев и Любомир Чавдаров, председател на общинската партийна организация. През 90-те години в града съществуваха основни партийни организации по интереси, които обединяваха преподаватели в Стопанската академия. Днес не само, че няма такива, но тези хора в болшинството вече не членуват в партията. С политиката на саморазправа, която провежда кметът Генчев и неговата маша Любомир Чавдаров отблъскват още повече обикновените хора. Враг става всеки, който има смелостта да заяви различно от тяхното мнение. А ако си позволи и публична критика става анатемосан и преследван. Правя този анализ с цел да помогна и да върна надеждата на хилядите истински социалисти в Свищов, които не се продадоха на ГЕРБ. 
В града се наблюдава политическа конфигурация на местно ниво, която на пръв поглед е идеологически необяснима и противоестествена. Последните четири години от всички граждани на Общината, се наблюдава, че управлението на община Свищов се осъществява от двете големи политически партии БСП и ГЕРБ в коалиция. Това е ситуацията, която се наблюдава на повърхността в обществен план. 
Всъщност реалното положение е доста по-различно, защото БСП-Свищов съществува само като бранд, а хората, които я представляват, се водят членове на БСП, а всъщност работят за ГЕРБ. 
Преди по-малко от четири години на последните местни избори, БСП - Свищов подкрепи за кмет на Общината Генчо Генчев. Той спечели, защото хората бяха уморени от шестнадесетгодишно управление на предишния кмет. Веднага след като спечели Генчо Генчев заработи плътно с ГЕРБ и успя за кратко време да подмени състава на структурата на БСП в Свищов. Хората, които работеха активно за БСП, бяха избутани встрани. Знакови лица, които целият град уважава и асоциира с БСП, бяха отстранени от състава на БСП и от вземането на политически решения. Подмяната започна още преди местните избори - джентълментско споразумение да не се ползват преференции бе спазено от старите партийни другари, но не и от младите. Така групата на партията в ОбС-Свищов се оказа с нови играчи, които станаха проводници на интересите на Генчев и неговите диригенти от ГЕРБ - Кристиян Кирилов, председател на ГЕРБ-Свищов и печално известния Цветан Цветанов. Тук е мястото да уточня, че не цялата група от седем души в ОбС е плътно зад Чавдаров, а четирима вече осъзнават явно ситуацията.
Така или иначе председателят на местната структура на БСП - Свищов Любомир Чавдаров и неговият заместник Красимир Стефанов, с подкрепата на Генчо Генчев, установиха контрол над съветниците на БСП и ги превърнаха в машина за гласуване на решенията на ГЕРБ. Този факт се потвърждава като се анализират решенията на Общинския съвет на Свищов, в който през последните четири години няма нито едно решение, в което БСП да е гласувало различно от ГЕРБ. Нещо повече, никога в дебат не е имало разграничаване на политиките на БСП и ГЕРБ в Свищов! 
Тези действия не остават скрити за жителите на Общината и тяхното възмущение се увеличава всеки изминал ден. 
Известни са и фактите, в които кметът Генчо Генчев явно подкрепя ГЕРБ, а местната структура с Любомир Чавдаров, му помагат и никога не са изразили позиция, срещу неговите действия. 
През последните седмици Любомир Чавдаров твърди, че той спечели последните три избора, което не отговаря на истината! Защото:
Местните избори (на 25.10.2015 година) ги спечелиха старите членове на БСП, които в последствие бяха отстранени /по-горе посочих как бе обезличена организацията като хора популярни не влязоха в Общинския съвет.
На тяхно място влязоха хора, които нямат и по едно изказване в пленарна зала, но са яростни поддръжници на Генчев, но не и на БСП/ .
Президентските избори (на 06.11.2016 година с втори тур 13.11.2016 година) ги спечели Румен Радев със своята личност и харизма. Тогава кметът Генчо Генчев публично и категорично заяви своята подкрепа за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, а Любомир Чавдаров и общинската структура на партията не реагира по никакъв начин! Така че, Любомир Чавдаров няма никакъв принос в спечелването на президентските избори. 
По-подробно ще разгледам последните избори за Европейски парламент (на 26.05.2019 година), които Любомир Чавдаров отново твърди, че е спечелил. БСП - Свищов печели изборите не заради работата на Любомир Чавдаров, а въпреки него! Ще разгледам по-подробно резултатите в няколко от селата в община Свищов.
В село Българско сливово, в което има двама общински съветника от БСП в Общинският съвет, печели ГЕРБ! 

ГЕРБ    БСП    ДПС    ВМРО    ДБ    ВОЛЯ    НФСБ    АТАКА    Общо:
84    81    6    10    19    16    6    2    224
37,50    36,16    2,68    4,46    8,48    7,14    2,68    0,89    100%

В село Хаджидимитрово, от което също има общински съветник от БСП, ГЕРБ печели със смазваща преднина!
 
ГЕРБ    БСП    ДПС    ВМРО    ДБ    ВОЛЯ    НФСБ    АТАКА    Общо:
116            63    3    6    4    9    6    0    207
56,04        30,43    1,45    2,90    1,93    4,35    2,90    0,00    100%

В село Горна студена при наличие на кмет от БСП, резултатът с ГЕРБ е абсолютно равен. 

ГЕРБ    БСП    ДПС    ВМРО    ДБ    ВОЛЯ    НФСБ    АТАКА    Общо:
39          39    1    9    0    6    0    3    97
40,21    40,21    1,03    9,28    0,00    6,19    0,00    3,09    100%

Най-показателно е родното село на кмета на община Свищов Генчо Генчев Царевец, в което той е бил и кмет преди избора му за общински управник, сегашният действащ кмет също е от БСП, ГЕРБ печелят!

ГЕРБ    БСП    ДПС    ВМРО    ДБ    ВОЛЯ    НФСБ    АТАКА    Общо:
138    135    0    15    17    21    4    6    336
41,07    40,18    0,00    4,46    5,06    6,25    1,19    1,79    100%

В крайна сметка се вижда, че община Свищов - гласуваща червено по традиция, в която селата са предимно ляво ориентирани и гласуват за БСП, вотът е изкуствено преориентиран към ГЕРБ. Резултатът е, че БСП загуби влияние в половината от селата.
ГЕРБ              БСП
с. Алеково                     с. Александрово
с. Българско сливово    с. Горна студена
с. Вардим                       с. Деляновци
с. Горна студена             с. Козловец
с. Драгомирово              с. Морава
с. Хаджидимитрово      с. Овча могила
с. Царевец                     с. Ореш
с. Червена                     с. Совата

Интересно е положението и в град Свищов. Ако се вземат последните местни избори, в които ГЕРБ беше четвърта политическа сила, вече се вижда, че с активната работа на Генчо Генчев и Любомир Чавдаров, ГЕРБ вече настигна БСП. В град Свищов реално ГЕРБ губи само със 116 гласа. 

ГЕРБ    БСП    ДПС    ВМРО    ДБ    ВОЛЯ    НФСБ    АТАКА    Не подкрепям никого    Общо:
1626    1742    471    537    551    206    57    76    218    5484
29,65    31,77    8,59    9,79    10,05    3,76    1,04    1,39    3,98    100%

Това е тотален провал на председателя Любомир Чавдаров, защото от четвърта политическа сила ГЕРБ е вече втора с тенденцията да стане първа политическа сила! Помня изборите 1997 година - БСП в тотална изолация на национално ниво, на местно ниво тогава имаше двоен резултат от сегашната "славна победа", която си преписва Любомир Чавдаров.
И все пак победата на БСП в град Свищов е заслуга на старите членове на БСП, които въпреки че са отстранени от реалната политическа дейност от Генчо Генчев и Любомир Чавдаров, дадоха всичко от себе си и с ограничените си възможности, които имаха, извоюваха трудната победа за партията. В последната кампания се включиха и хора, които не са членове на БСП - Свищов, но позициите, които са заемали през годините ги правят популярни и разпознаваеми в града и със своите лични контакти и действия, помогнаха за доброто представяне на партията. Реално председателя Любомир Чавдаров обира лаврите от чуждия труд. 
В подкрепа на това твърдение Ви представям таблица с преференциите на водещите кандидати за европейския парламент на БСП. Политическото събитие, което организира Любомир Чавдаров - среща на втория в листата Петър Витанов/БСП/, му донесе само 16 преференции за цялата община! Реално това говори за работата и тежестта на Любомир Чавдаров.
     1. Елена Йончева    2. Петър Витанов    3. Цветелина Пенкова    4. Иво Христов    5. Сергей Станишев    7. Деница Златева    10. Велизар Енчев
Брой гласували в града:    386    10    14    82    104    52    86
Брой гласували в селата:    191    6    7    17    42    8    17
Брой гласували:                  577    16    21    99    146    60    103

Доказателства за колаборацията на Генчо Генчев и Любомир Чавдаров и неговият заместник Красимир Стефанов може да се намерят изключително много. Не е цел да доказвам общоизвестни факти. 
Пиша настоящото с ясното съзнание, че ако не се вземат адекватни мерки и не бъдат ограничени правомощията на Любомир Чавдаров ще продължи тоталната зависимост на БСП от Генчо Генчев и ГЕРБ. Тогава БСП ще продължи да съществува само като бранд и същностният състав ще е периферна структура на ГЕРБ. Това ще нанесе тежки поражения и има реална опасност всички истински членове на БСП и обедините в левите идеи тотално да загубят вяра в ръководството на партията на централно ниво. Още повече, че след три месеца предстоят местни избори. Дано се окажа лош пророк, но БСП-Свищов с това ръководство и с този кмет ще отчетат голям успех, ако имат трима общински съветника /в момента са седем/. 
Настоящото писмо е продиктувано единствено от личните ми притеснения за състоянието на общинската организация на партията, в която някога съм членувал и се надявам отново да прехвърля членството си! Негативите, които натрупа за четири години и продължава да трупа Генчев ще рефлектират отрицателно върху БСП на територията на Общината! Надявам се настоящото изложение да има ефект за промяна към добро в Свищов.
С поздрав: Александър ШАБОВ

Снимки: коментар в социалната мрежа след публикация на Актуално Свищов под заглавие "БСП подозира свои кметове в изневяра"

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Етюди от Свищов и Дунав /СНИМКИ от последните месеци/