Борисов дезертира, остави лекари и хора да се оправят сами

Преглеждания: 161 #
09 Nov 2020

Борисов и правителството свириха "отбой" и дезертираха от първата линия в битката с коронавируса. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медии днес, по време на събитието пред Министерски съвет „Леглата не лекуват сами“. Събитието беше организирано съвместно от „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ в 124-ия ден на антиправителствените протести и е по повод хаоса в здравната система при втората вълна от COVID-19, съобщиха за Актуално Свищов от пресофиса на Изправи се. БГ. Оставиха лекарите и хората да се оправят сами. Всички непопулярни мерки за борба с К-19 се прехвърлиха на областните щабове, за да се запази имиджа на Борисов и на правителството, които и без това се сринаха, за предстоящите избори. Мерките закъсняха безнадеждно.
Правителството и Борисов оставиха хората да се оправят сами. Сами да си търсят линейка, апарати за обдишване, болнично легло, дори кръвна плазма и да си плащат PCR тестовете. Цената на живота се сведе до цената на PCR теста, защото без него не приемат в болница, допълни Манолова.
Въпросът е за какво бяха похарчени 1.5 млрд. лв. европейски пари, след като и сега няма достатъчно линейки, безплатни PCR тестове, достатъчно апарати за обдишване и апарати за кръвна плазма, не бяха включени лекарите от доболничната помощ и частните болници в битката с коронавируса, не бяха подкрепени личните лекари, нито РЗИ с административен ресурс, за да могат да проследяват и да карантинират случаите, каза още тя.
От Изправи се.БГ настояваме незабавно за осигуряване на безплатни PCR тестове за всеки, повишаване цената на клиничната пътека за коронавируса и достатъчно финансиране и стимули за общопрактикуващите лекари и всички медицински специалисти, а не само обещания, категорична е Манолова.
Тя допълни, че от Гражданската платформа настояват електронната здравна система, електронното досие, електронните болнични да са факт, след като бяха обещани преди няколко месеца.
Частните болници да се включат в борбата с COVID-19, правителството да осигури достатъчно финансов ресурс за социален патронаж за възрастните и самотните хора под карантина, както и уязвимите групи в социалните домове, каза още Манолова.
Борисов да действа, а ако няма да действа - да си тръгва. Ако продължат да умират хора, защото не са получили медицинска помощ и достъп до лечебно заведение, народният гняв ще го залее, категорична е Манолова.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Ковидиотите от Н-тия ден Аз ще спазвам частично мерките. Ще стоя на доста голяма социална дистанция от дебили.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ноемврийска пролет!