Борим се срещу системата на здравеопазване, превърнала здравето в търговия

Преглеждания: 156 #
21 Mar 2019

От началото на годината трима медицински специалисти са напуснали МБАЛ-Свищов заради унизителните условия на труд. Това обяви по време на днешния протест Веска Цветанова от Отделение „Физотерапия, рехабилитация и медицина”.
Над 40 медицински специалисти /медицински сестри, лаборанти, физиотерапевти и  фелдшери/ се събраха пред централния вход на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович”. Освен това с присъствието си подкрепа изразиха лекари, граждани и пациенти.  „Професионалистите по здравни гижи са на изчезване и българското здравеопазване е в дълбок колапс. Миналият век един известен политик е казал, че кадрите решават всичко. При нас отдавна има дефицит на пазара на кадри - по-смелите са напуснали системата, демотивирани и са в чужбина”, заяви още от името на колегите си Веска Цветанова.
Тръгнахме сами, без ничия подкрепа, с организиран протест в интернет пространството за запазване на обланстните и общински болници, доведени до почти пълна разруха в следствие на реформите в здравеопазването, коментираха събралите се протестиращи. „Тръгнахме в борба за достойно заплащане на труда ни, за оцеляването ни, както и за по-добри и адекватни здравни грижи за пациентите”, заявиха още медицинските специалисти.
В момента в МБАЛ-Свищов работят 43 медицински специалисти, от които половината са в пенсионна възраст, плюс шест на половин щат. Основните заплати са 610 лева, които не съответстват на положения труд. Отделно има забавяне от 120% при изплащането на възнагражденията в свищовската болница. Младите специалисти пък получават чисто малко над 400 лева, което автоматично ги демотивира да останат в Свищов. Тези, които остават да работят в града са принудени да търсят работа и на второ място за да оцеляват, коементираха още присъстващите.
Общо осем искания обявиха свищовските специалисти по медицински грижи, които са в подкрепа и протеста на колегите им на национално ниво - без търговски дружества в здравеопазването, две минимални работни заплати за всички специалисти, 1,2% за прослужено време и т.н.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Символи на /не/кадърното управление на Генчев и Компания