Боби Борисов: Футболистите да не се задоволяват с малки неща, да търсят развитие всеки ден

#
07 Jan 2021 487

Преди около година „студентите“ бяха поети от Борислав Борисов. Кариерата му започва през 1993 година като състезател на Академик. След един полусезон в „Б“ група е призован в редовете на БА, служи в Любимец, където поддържа форма, играейки в местния отбор. След казарма заминава в Плевен, където играе в Спартак и Белите орли три години. Играе в Севлиево, Ботевград и Велико Търново. Дълги години след това е треньор в Академик, два сезона тренира Бдин (Видин) и един Янтра (Полски Тръмбеш).

- Господин Борисов, Вашата равносметка за изминалия есенен дял на първенството?

- Един полусезон, в който имаше и добри игри, но и по-слаби мачове. Още в началото, когато започнах като треньор, в разговор с президента Христо Цветанов, членовете на Управителния съвет на клуба и заместник-кмета, който отговаряше за спорта Илиян Венков – идеята бе да се създаде нов метод на работа. Да се използваме предимно местни момчета, които разбира се могат да играят и да се налагат по-млади момчета от Школата. Преди години, когато бях също треньор също съм давал шанс на младите. Тази година насоката бе да присъстват не само в тренировъчния процес, но и в мачовете. Наясно бяхме, че в този вид, както ще изглежда отбора, трудно ще има резултати. Идеята бе да се обиграят младите момчета, да им се даде път – резултатите не бяха най-важното.

Сезонът тръгна добре с първите два-три мача докато не дойде проблема с ковид. Тогава имахме карантина две-три седмици и оттам малко се наруши баланса. Въпреки всичко мога да кажа, че момчетата играха добре в повечето мачове, но просто липсата на опит, на класа и на шанс не успяхме да стигнем до победи. Имаше мачове, в които отбори ни надиграваха и заслужено падахме, отчитам и това. Можеше и по-младите играчи да дадат повече от себе си и с още една-две победи щяхме да сме по-добре в класирането. Но не е изненада и класирането и точките.

Идеята оттук нататък е да се даде шанс на момчетата, няма да се пребързва. Заложено е с години напред – трудно се прави футбол за два-три месеца. Пожелавам си тази линия на работа, която сме избрали и работим по нея да даде резултати във времето.

- С колко състезатели започвате подготовката, предстои ли привличането на нови играчи, колко и кои?

- Ще се привлекат три-четири момчета, като моето желание е да са пет, но в крайна сметка всичко трябва да се съобрази с това, което разполагаме като бюджет. Имам заложени параметри за селекция и се опитвам в тях да се вмъкна. Но за да бъдат привлечени трима-четирима, ще бъдат освободени един-двама, които по-слабо се представяха. Но това са играчи, които са извън града като ще им спомена и имената – Сонер Хюсеин и Веселин Габров. Сонер учи във Варна и трудно може да съчетава учене и футбол, далеко е разстоянието – дойде момчето за един полусезон да помогне, каквото можа даде и трудно би продължи така. За Веско Габров – момчето е решило да започне друга работа и затова напуска. Всички други момчета ще се включат в подготовката. Към тях ще включат трима сигурни играчи – едно момче от Плевен и две момчета от Ловеч. Имената по-късно ще ги съобщя, но виждате в съвременния футбол, особено във „В“ група, едно се говори днес, а друго става на следващия ден – не искам да споменавам имена. Идеята е да се засили отбора и дано тези млади момчета имат желание да се развиват. Ние – треньор, президент и ръководство, ако го налагаме, но те не го искат от вътре, трудно биха се случили нещата.

- Какво предстои до началото на пролетния дял?

- На 18 януари се започва подготовката от 15 часа. Ще се проведе в местни условия. Ще изиграем три сигурни контроли, може да се търси и четвърта, засега трите са сигурни. На 31 януари с Попово в Попово, на 6 февруари със Севлиево и на 13 февруари с Левски от едноимения град. Датите са уточнени, най-вероятно сме домакини на Левски и Севлиево и гостуваме в Попово. Информацията ми е, че първенството трябва да започне на 20 февруари, но това зависи от много неща.

- На какво искате да научите футболистите, които тренирате?

- Най-важното в спорта, не само във футбола, е че се учи на дисциплина. Минал съм го този период и знам, че всеки спортист задържал се в своята област по-дълго време изглежда съвсем по-различен в живота. Аз искам да ги науча първо да са добри хора. Второто, което искам да ги науча – да играят добър футбол. Всеки треньор го казва това, като моето виждане е да играят по-активен, градивен, атакуващ стил на игра. Ясно ми е, че в определени мачове не можем да постигнем това. Но искам да науча тези момчета да са спокойни по време на мача, да дадат най-доброто от себе си и с всеки изминат мач, дори всяка тренировка, да търпят развитие. Да не се задоволяват с малки неща. Това е най-важното, което мога да им покажа и да ги науча – да търсят едно развитие всеки ден за тях самите си.

- Целите, които си поставяте пред Вас и футболистите, къде виждате Академик в класирането в края на шампионата.

- Целта винаги е да бъдем по-напред! Не мога сега да кажа дали трето, пето или девето място. Мач за мач се играе, всеки мач се търси победата. Виждате, че като изключим три-четири отбора, които са по-опитни, от по-дълго време играят заедно, другите отбори са на едно ниво. Това означава, че както днес сме на 15 място, нищо чудно на лято да сме шести-седми – всичко зависи от това дали си имаме вярата дали може да постигнем това.

На края на разговора ни нещо да искате да уточните, което сме пропуснали?

Искам само коментирам пред широката общественост, че всеки очаква Академик да е сред водещите отбори, както и на мен ми се иска, така и на ръководството. Но понякога трябва да имаме малко търпение, да се даде шанс на това, което го правим. Най-лесно е да се боря за тройката или за влизане, това означава, че трябват много пари, организация и дали са оправдани тези средства. Виждате има отбори, които влизат в професионалния футбол и се задържат една-две години, излизат и просто се затриват като клуб. Ясно е, че финансите им се изчерпват, а ние не искаме да стане така. Искаме стъпка, по стъпка и затова призовавам хората, които ни подкрепят да ни дадат малко време и проявят малко търпение.

https://www.facebook.com/akademiksvishtov.bg

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В света на птиците, снимки на Дамян ПЕТКОВ