Безплатен обяд няма, а преразпределение на пари с цел чистене на имидж и PR

Преглеждания: 2078 #
12 Dec 2019

Или ето от къде ще дойдат парите за "безплатните" детски градини!
 Преди около месец в ОбС на Свищов, "нинджата" Genjo Genjev внесе предложение в "едноличното дружество" за увеличение на такса смет, данък сгради и данък придобиване, защото виждате ли парите в бюджета недостигали! Разбира се доводите му бяха повече от абсурдни!
 Да започнем от там какво е данък - това е бюджетен механизъм, който има за цел да преразпределя доходите от по-богатите към по-бедните и събраните пари от налози да се използват за дейности, които се потребяват от всички, но не са привлекателни за частния сектор, тъй като не водят до икономическа изгода. (Това е едно определение на разговорен език с цел да бъде разбрано от всички.)
 Та в доводите на "черната мамба" за увеличението на такса смет бе, че се вдигала минималната работна заплата - нещо, което по никакъв начин не е обвързано с обема на отпадъците, които ще се изхвърлят, защото увеличението на минималната работна заплата има за цел да елиминира ефекта на инфлацията. Казано по друг начин: Ако преди 6 години с 530 лева сте купували 5 продукта, днес със същата сума се купуват 3 продукта, а повишаването на минималната работна заплата ще възстанови вашата покупателна възможност на 5 продукта. Т.е няма да ви напарви по-богати и няма да потребявате повече от колкото преди. Разбира се в икономическата наука има много по-велики анализатори, в сравнение с моите скромни знания, но в нито една икономическа теория не можете да намерите пряка или косвена зависимост доход ↗️ ➡️такса смет↗️, нито обратното.
 Друг довод, който би имал резон е увеличението на таксата е увеличението на разходите за сметоизвозване. Добре, обаче към предложението на еднолично дружество Община Свищов не бяха приложени никакви разходно-оправдателни документи през последните 5 години например, които доказват тенденция за увеличение, освен ако някак си заплатата на сметоизвозващото дружество не са се увеличили по волята на Еменхотеп. Факт, е че разходите за депониране на отпадъци е по-голяма, но имайки в предвид, че свищовската община е в топ 10 на обезлюдяване и количествата на отпадък са много по-малки се поражда въпроса: кой прави тоя боклук?
 Що се отнася до данък сгради нека да се върнем на определението за данък: "преразпределение на доходите от по-богати към по-бедни". Т.е може да се каже, че когато човек е по-заможен може да отдели повече пари за данъци и в този ред на мисли: Увеличението на данък сгради би било логично в случай, че цените на недвижимите имоти в Свищов се бяха повишили. Т.е по-висока стойност на жилището, следователно си по-богат и може да платиш по-висок данък. Добре обаче липсата на работа, ниското заплащане на труда в града следователно и обезлюдяването води до по-ниско търсене на жилища. Логично от това следва, че цените падат и имотите не са поскъпнали. Преди 15 години етаж от къща 120 кв. струваше между 100 и 120 хил. лв. в момента цената на същото жилище е 50 хил. лв. и се чудя с какво забогатяха тези хора, че вдигаме данък сгради? Това, че хората в града са предимно в пенсионна възраст и следователно нямат по-висока пенсия, но пък за това имат по-високи данъци...няма да го коментирам.
 Общо взето нещата стоят така: "видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак". Всички големи общини вдигат местните налози, но поради факта, че тенденцията е към това населението да се концентрира в големите градове...какъвто Свищов не е! Но понеже следваме примерът им и понеже според кмета пари не стигат, той реши да си увличи заплатата на 3000 лв., същата сума, която взема и кмета на Пловдив, но..."какво тук значи някаква си личност? Къде е Свищов, къде е този малък, малък Пловдив.
 Месец по-късно регионални и дори национални медии гръмнаха с новината, че кМЕТА на Свищов обяви, че от 2020 година детските градини ще са безплатни и се почна едно браво, поздравления, едва ли не настъпило е второто възкресение Христово, кмета е направил чудо, той работи с грижа за младите...
 След написаното по-горе би трябвало да сте разбрали, че безплатен обяд няма, дефицит на средства няма, просто целта е преразпределение на бюджетни средства с цел чистене на имидж и неуспешен опит за PR, та да кажат един ден живя нявга Genjo Genjev и той направи детските градини безплатни...реално чудо не се е случило, както си мислят някои хора.
 Уважаеми господин кмет,
 разбирам, че прост народ се управлява лесно, но ще ви разочаровам, не всички са такива.
 По повод на това гръмко обявяване на премахването на таксата за детски градини и така тихомълком прокарване на по-високи данъци и увелипение на заплатата на кМЕТА, в една от най-големите свищовски групи бе споделено чудото и когато под поста написах коментар с въпроса на какво се радват и им казах, че чудо не се е случило, коментарът беше изтрит.

Мирослав ВАСИЛЕВ

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Дървета израстнаха на... покритата писта на Академията! /СНИМКИ/