Белки повредиха покрива на родната къща на Щастливеца

#
01 Feb 2019

Втора година при всеки дъжд по стените на родната къща на Алеко Константинов се стича вода на метър от експонатите, които пресъздават краткия, но богат обществен и творчески живот на писателя. Причина за наводненията е, че белки шетат по покрива на дома на Щастливеца и разместват керемидите.
„Има такъв проблем. Той съществува поради наличие на животни, които разместват старите турски керемиди и сме предвидили ремонт тази година”, коментира пред Актуално Свищов Ивелина Габровска – директор на Исторически музей - Свищов. Тя е категорична, че няма поражения по експонатите в резултат на течовете. „Във фондовете на Исторически музей – Свищов се съхраняват 222 експоната, свързани с живота и творчеството на писателя Алеко Константинов“, уточни директорът.
Над 15 хиляди лева, собствени средства на музея, са заделени са ремонта на покрива. Днес въпрос за състоянието на родната къща на Щастливеца в парламента постави и Иво Христов, депутат от БСП. От парламентарната трибуна той коментира, че при последното си посещение в дунавския град по покана на учениците от СУ „Николай Катранов” е посетил и родната къща на писателя. Останал е впечатлен от експозицията и начина по който се поддържа експозицията, видял е и следите от течовете в едно от помещенията. Затова е отправил и запитване към министъра на културата по този повод.
„Ще кандидатстваме пред Министерството на културата за допълнителни средства. С наши пари ще бъдат сменени старите турски керемиди, а ако държавата отпусне те ще отидат за ремонт на фасадата”, коментира още Ивелина Габровска. Тя допълни, че музея е получавал съдействие от Общината винаги.

 

 

пред Извикано

Синдромът на придобитата институционална некадърност /СПИН/ убива България  Писах тук за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност. Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Официална страница на FACEBOOK