Българският консул в Чикаго посети музея

Преглеждания: 21 #
19 Sep 2018

БЪЛГАРСКИЯТ ГЕНЕРАЛЕН КОНСУЛ В ЧИКАГО ПОСЕТИ ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ, съобщи за Актуално Свищов Ивелина Иванова, директор на ИМ-Свищов.
Визитата на Иван Анчев, генерален консул на България за Средния Запад в САЩ със седалище Чикаго, е била по негова инициатива.
По време на посещението си дипломатът е подарил копие на улична табела на улицата, която носи името на Щастливеца. Освен това е дарил и уникално издание в един екземпляр - книга-албум. В нея със снимки се разказва за инициативата от миналата година улица в Чикаго да носи името на свищовлията Алеко Константинов.
Актуално Свищов припомня: През май 2017 няколко пресечки по ул. "Ървинг парк" (Irving Park Rd.) бяхя преименувани в Aleko Konstantinov Way. Отсечката, кръстена на Щастливеца, беше официално открита в присъствието на българския консул Иван Анчев и местния общински съветник Джон Арина. По негово предложение чикагските власти решиха да наименуват улицата по повод 120-годишнината от смъртта на българския писател.
На откриването присъстваха и десетки български имигранти от три поколения, включително българчета, родени в САЩ. Прочетени бяха поздравителни адреси от президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева.
Поздрав към българската общност отправи кметът на Чикаго Рам Емануел, според когото Алеко Константинов има големи заслуги за развитието на Ветровития град.
 "Мнозина са убедени че неговата известна творба "До Чикаго и назад" допринася именно Чикаго да се прослави с най-голямата българска общност в Америка. Така Константинов въздейства по един прекрасен начин върху развитието на града, за пъстротата, традициите на Чикаго", отбелязва преди година в привествието си кмета на Чикаго.
Следващата инициатива е да се направи английски превод на "До Чикаго и назад", който да бъде издаден в САЩ. , разкри консулът Иван Анчев. По думите му изданието няма да е комерсиално и ще се търсят дарения за него.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!