Българите казват НЕ на 30-годишния безобразен преход

Преглеждания: 96 #
01 Aug 2020

Защо в България има протести? Защо социолози отчитат, че над 60% от българите ги подкрепят? Защо при многобройните ми разговори с хора от най-различни обществени групи и съсловия показват, че са недоволни от властта, че макар и да не са на улицата, протестите трябва да ги има и че биха подкрепили нов политически проект на изборите?
Тълкувано по-широко, според мен, българите казват НЕ на 30-годишния безобразен преход от един обществено-политически строй към друг. Те са недоволни, че днес сме държавата в Европа с най-ниски доходи, с много нереформирани системи, а политическият елит все още се задушава като в хватка на питон от мафиотски структури и олигарси. 
Гражданската енергия, която се излива на улицата, е порив към търсене на Справедливостта. 
Безкрайно неудовлетвореното ни общество, което е свидетел десетилетия наред на арогантни грабежи на национално имущество и разбойнически приватизации с „куфарчета“, на политици, забогатели по престъпен начин, на бездушни и нечувствителни управници, на демагогия и оскърбително правораздаване, на имитация на реформи, изригва като вулкан и не спира да се лее като вряща лава по улиците и в социалните мрежи. 
А приключва ли този мъчителен и несправедлив преход?
Сложено ли е началото на по-справедливо правораздаване и на търсене на отговорност на незаконно забогателите? Успешна ли е държавната политика по отношение на повишаване на доходите на населението? Чувства ли се всеки един българин спокоен за себе си и за семейството си, има ли сигурност във всяко едно отношение? Защитен ли е по време на коронавирусната епидемия - икономически и в медицински аспект?
Предстои да видим, но сякаш мнозинството българи изпитват неудовлетвореност. 
Този социален гняв надали скоро ще бъде укротен. Ако утихне през отпускарския август по улиците, ще се възобнови с нова сила през есента. А в социалните мрежи ще продължи да изригва.
Все още никой няма дързостта да го канализира в ефективен проект, който да разбие и да започне да преподрежда социалния модел.
Българите имат право да изискват, имат право като граждани и данъкоплатци да желаят по-справедливо уредено общество.
Новата генерация българи иска нов обществен договор с тези, които ще управляват съдбините на държавата- между управляващи и управлявани.
Уви, в протестите са впити кърлежи, които се хранят от справедливия социален гняв - сценаристи с нечистоплътни цели, платени гурута на чужди организации и политически муцуни, които в момента с усърдие „заработват“ на улицата местата си в бъдещите депутатски листи. Това е както тревожно, така и разбираемо. Но все пак процентът им е малък и надали ще деформира гражданската енергия.
Предстои да видим в кого ще открият политическо представителство разгневените българи, които не искат повече да живеят по старому.
Едно е сигурно: гражданското общество у нас се развива и придобива нова зрялост, като осмисля изконната си роля да бъде коректив на властта.
Ана МИНЕВА

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Дървета израстнаха на... покритата писта на Академията! /СНИМКИ/