Археологията: Свищов съществува от 30-те години на 13 век

Преглеждания: 251 #
01 Oct 2020

Долната хронологическа граница за съществуването на Свищов като град е 30-те години на 13 век. Това коментира пред Актуално Свищов археологът д-р Марин Маринов, уредник отдел Археология в Исторически музей - Свищов. Ученият втора година поред извършва теренни проучвания на Калето, съвметно с проф. Николай Овчаро.
Керамика и монети от Средновековието, по-точно времето на цар Иван - Асен Втори са находките, които са в основата на извода на учения. Първа при разкопките, които започнаха на 21 септември, е открита частично запазена керамична чаша от времето на разцвет на Второто българско царство. Изключително интересни и ценни за датировката на съществуването на Свищов са монети от царуването на Иван - Асен. Една от тях е открита при почистването на останките от зидовете на крипостта. Именно в хоросана ученият е открил монетата.
Средствата отпуснати от Министерството на културата за проучвания ще стигнат до 12 октомври. Това е втори, заключителен етап от разкопките на Калето.
Актуално Свищов припомня любопитни данни за името на Свищов от книгата на чл. кор. д-р Емилия Пернишка „Местните имена от Свищовско” - https://actualnosvishtov.com/article/za-istoriyata-na-svishtov-i-imeto-na-grada

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Ковидиотите от Н-тия ден Аз ще спазвам частично мерките. Ще стоя на доста голяма социална дистанция от дебили.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Зазоряване