Археологически проучвания започват край Овча могила

Преглеждания: 228 #
10 Oct 2018

Спасителни археологически проучвания започват до дни четири екипа на учени от Археологическия институт с музей при БАН, научи Актуално Свищов.
Спешните действия на археолозите се налагат поради изграждането на газопровода Павликени - Свищов. Част от тръбата на синьото гориво ще преминава през землището на Овча могила. Именно там има четири обекта, които трябва да бъдат проучени спешно от учените, съобщи пред Актуално Свищова археологът Марин Маринов. Той, заедно с главен асистент Петя Андреева от Археологическия институт с музей при БАН ще проучва един от обектите.
Две селища от античността, селище от средновековието и погребална могила ще бъдат проучвани. Разкопките ще продължат докато времето позволи - да е сухо и да няма минусови температури, посочи свищовският археолог.
Финансирането за проучванията се осигурява от „Булгартрансгаз” ЕАД. Необходими са много работници за започване на проучванията, уточни Марин Маринов. За всички работници от Свищов ще бъде осигурен транспорт.

 

На снимките: Могилата, която ще проучва един от екипите; гл. ас. Петя Андреева, Археологически институт с музей при БАН; доц. д-р Евгения Генчева, Археологически институт с музей при БАН - организатор и ръководител на българо-полската експедиция, проучваща Нове и Марин Маринов, уредник отдел "Археология" - ИМ-Свищов;.

Снимки: Архив Актуално Свищов

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Господин Костов, долу ръце от средствата за информация! Господин Костов, дайте ми пример, в който политическо формирование да е и име на средство за информация освен Вашия сайт. Това сто и кое поред ще е първото нещо принос на нашия град, този път в света на медиите?

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В царството на птиците - Фотограф: Дамян ПЕТКОВ