Археологически проучвания започват край Овча могила

#
10 Oct 2018

Спасителни археологически проучвания започват до дни четири екипа на учени от Археологическия институт с музей при БАН, научи Актуално Свищов.
Спешните действия на археолозите се налагат поради изграждането на газопровода Павликени - Свищов. Част от тръбата на синьото гориво ще преминава през землището на Овча могила. Именно там има четири обекта, които трябва да бъдат проучени спешно от учените, съобщи пред Актуално Свищова археологът Марин Маринов. Той, заедно с главен асистент Петя Андреева от Археологическия институт с музей при БАН ще проучва един от обектите.
Две селища от античността, селище от средновековието и погребална могила ще бъдат проучвани. Разкопките ще продължат докато времето позволи - да е сухо и да няма минусови температури, посочи свищовският археолог.
Финансирането за проучванията се осигурява от „Булгартрансгаз” ЕАД. Необходими са много работници за започване на проучванията, уточни Марин Маринов. За всички работници от Свищов ще бъде осигурен транспорт.

 

На снимките: Могилата, която ще проучва един от екипите; гл. ас. Петя Андреева, Археологически институт с музей при БАН; доц. д-р Евгения Генчева, Археологически институт с музей при БАН - организатор и ръководител на българо-полската експедиция, проучваща Нове и Марин Маринов, уредник отдел "Археология" - ИМ-Свищов;.

Снимки: Архив Актуално Свищов

пред Извикано

Синдромът на придобитата институционална некадърност /СПИН/ убива България  Писах тук за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност. Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Официална страница на FACEBOOK