Антициклонът Виктор носи хубаво време, но есента настъпва

Преглеждания: 19 #
11 Oct 2018

Времето над по-голямата част от континента, освен в най-крайните западни части, се определя от мощен и слабоподвижен антициклон, наречен от немските метеоролози от DWD (deutsche wetterdienstes) Виктор, пише Дир.бг.
В западната му и северна периферия от Средиземноморието се изнасят топли въздушни маси, а у нас,, в неговата южна част, под влияние на негов гребен, потоците при земята са от североизток.
При подобна конфигурация през лятото у нас би било топло, със следобедни облаци и температури около или малко под 30 градуса. Зиме или през по-късната есен щяхме да имаме продължителни мъгли в ниското, а в планините времето щеше да бъде  отлично за туризъм, слънчево и сухо, със съвсем плавно понижаващи се температури от ден на ден.
В момента времето у нас е нещо средно между тези две крайности, но все пак, малко по-близо до летния вариант, но в следващите дни гребенът временно ще отслабне и над югоизточните части над страната облачността ще се увеличи и ще превали.
Днес над югоизточната половина на страната ще бъде по-често облачно. Там на места  и ще превали слабо, а малко по-значителни валежи ще има само в крайните югоизточни райони. Слаби или съвсем слаби превалявания са възможни и  в някои централни части, особено такива, разположени северно от планините.  Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от североизток.
В западните и северни райони ще остава слънчево или с незначителна облачност. Температурите сутрин ще бъдат от 5 до 10 градуса, а максималните - от около 19 градуса, до 20-23 в Дунавската равнина  и  докъм 24 в крайните югозападни райони при по-слънчево време там.
В петък в голяма част от страната ще бъде по-хладно, със значителна облачност и слаби или съвсем слаби превалявания от дъжд на места на югоизток и около планините. Температурите ще са от 13, 15 градуса в местата с плътна облачност на югоизток и в централните части до 22, 23 в крайните северозападни и югозападни райони. Ще духа слаб вятър от североизток.
Любопитното е, че в събота и неделя и през следващите 6-7 дни подобна конфигурация ще се запази. Температурите съвсем слабо ще се понижават и дневните ще бъдат около и малко под 20 градуса.
В северозападната половина на страната: Западна България, включително Софийско, и западната част от Дунавската равнина, по-често денем ще бъде слънчево или с временни увеличения на облачността. В югоизточната й половина облачността в някои дни ще бъде значителна и са възможни слаби превалявания. Вятърът от изток-североизток няма да стихва, предимно слаб, в някои дни до умерен. Минималните температури ще бъдат най-често от 4 до 9 градуса, в местата с облаци на югоизток до 12, 13, но през следващата седмица ще имат тенденция към слабо понижение и на много места в котловините и на север и северозапад са възможни слаби слани, а сутрин ще се образува мъгла и ниска слоеста облачност.
Драстична промяна на времето обаче не се очаква поне до края на следващата седмица. Лошата новина е, че сушата продължава да се задълбочава в западната половина на страната - там няма да вали поне още десетина дни.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!