Академията участва на форум, посветен на Деня на народните будители

#
31 Oct 2018

Стопанска академия бе представена на форум, организиран от общинското ръководство по повод 1 ноември – Деня на народните будители, в който участва и министърът на икономиката, Емил Караниколов, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Зам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации – доц. д-р Николай Нинов, бе поканен да представи свищовското висше училище в кръгла маса на тема „ Образование, бизнес, местна власт”. Във форума участваха представители на общинска администрация, свищовски училища и местния бизнес.
С приветствия към участниците и госта, форума откри кметът, Генчо Генчев. Той сподели какви са възможностите за развитие на икономическия потенциал на община Свищов, а министър Караниколов представи визия за икономическото развитие на Общината през призмата на Министерството на икономиката. „Икономика без наука и образование няма как да има и без образование няма как да се развива българската държава”, заяви Емил Караниколов. Той подчерта, че заложените в Бюджет 2019 средства за образование са увеличени, но по-важно е именно хората от сферата на образованието, бизнеса и местната власт заедно да задават общите политики към правителството, които да бъдат реализирани при обучението в средните и висшите училища. „Днешните студенти имат различен профил, което изисква гъвкави подходи и политики”, заяви по време на дискусията зам.-ректорът на Стопанска академия. В тази връзка той постави въпроса за съществуващата разделителна линия между столичните и извънстоличните висши училища, и конкретно за намаления от МОН брой на студентите, които свищовската академия има право да приема и обучава по държавна поръчка. Доц. Нинов заяви, че Стопанска академия се нуждае от подкрепата на правителството и покани министър Караниколов да бъде гост на Патронния празник на свищовското висше училище – 8 ноември или на студентския празник – 8 декември, за да се убеди на място, че въпреки намаления брой на студенти, тук има силно мотивирани млади хора с големи мечти и амбиции за добра кариерна реализация. Министърът на икономиката обеща, че ще бъде гост на свищовските студенти за техния празник.
В рамките на втория панел на кръглата маса, зам.-ректорът изнесе презентация, посветена на добрите практики при взаимодействието между бизнеса, местната власт и висшето образование. Доц. Нинов представи проект „Студентски практики”, който се реализира от 2016 г. и се финансира чрез МОН. Той поясни, че проектът осигурява на студентите по-лесен преход от образователните институции към работното място и повишава успешната им реализация на трудовия пазар. От представените данни стана ясно, че Стопанска академия заема челни позиции на национално ниво по важни параметри от реализирането на проекта.

 

 

      

 

 

 

 

 

 

пред Извикано

Писна ми да превръщат Свищов в призрачен град Мерките по унищожаването на комарите УЖАСНО ЗАКЪСНЯХА и се измериха с едно наистина смехотворно пръскане със самолет, модел "Битката при Вердюн"...

Официална страница на FACEBOOK