Академията ще почете дарителя Тодор Миланович

Преглеждания: 16 #
07 Dec 2018

 

Доц. д-р Иван Марчевски, ректор на Стопанска академия „Д. А. Ценов” ще инициира дебат в академичната общност за почитане дарителския акт на Тодор Миланович. Това съобщи в интервю за Актуално Свищов доц. Марчевски.
Свищов е известен със своите дарителски традиции. Дарителите са толкова много, че ние може би не успяваме да отдадем заслуженото на всички, които са дали нещо, а в случая с Тодор Миланович той не просто е дал „нещо”, а е предоставил крупна сума за да се развива просветителството в града ни. Безусловно е правилно той да бъде почетен и ние ще предприемем необходимите стъпки. Подобно решение трябва да бъде взето от органите за управление на висшето ни училище, но аз ще инициирам такъв дебат сред колегите и съм убеден, че той ще бъде подкрепен, за да може на сградата, където се е помещавало ОУ „Тодор Миланович” да бъде поставена паметна плоча на дарителя”, коментира доц. Марчевски.
Кой е Тодор Миланович? Актуално Свищов припомня: Тодор Миланович е роден през 1802 година. Твърде млад заживява във Влашко, където започва търговия в началото в Браила. В последните години от живота си развива търговска дейност във Виена, където и умира през 1870 година.
Миланович завещал 21 000 рубли, 1052 фиоринта и 3000 жълтици, както и недвижимите си имоти: къща с три здания - житни магазии в Браила за просветителна цел. Сумата била разпраделена по равни половина за свищовските училища от една страна и за браилското българско училище от друга. Недвижимите имоти на покойния били оспорени от далечна негова родственица, която ги получила. Парите, намиращи се в касата на австро-унгарското консулство не могла да получи. От дарената сума свищовската градска община имала доход ежегодно по 1400 лева. До 1901 година капиталът възлязъл на 94 705 лева. /Стефан Ганчев, Свищов, Принос за историята му, 1929 г., Свищов/
Интервюто очаквайте по-късно на страниците на Актуално Свищов.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK