78-ми рожден ден празнува Милка Томерова!

Преглеждания: 792 #
27 Jul 2020

Дългогодишният преподавател по химия - Милка Томерова празнува днес 78-ми рожден ден. 53 години от живота си тя отдава на любимата химия и разкриването на тайните й на няколко поколения жители на Свищов.
Актуално Свищов припомня: Дългогодишният учител по химия започва преподавателската си кариера през‭ 1965 година в Търговската гимназия. След пенсионирането си в началото на 21 век съдбата я отвежда отново в първото в България професионално училище (ДТГ). Милка Томерова започва временно в ДТГ „Димитър Хадживасилев”. Със смях уточнява, че остава зад учителската катедра още 13 години...
‬Родена е на 28 юли 1942 година. Детството й преминава в София и Видин. Семейните митарства из страната са заради еврейската им кръв.
ДЕТСКАТА Й МЕЧТА Е ДА СТАНЕ АРТИСТКА,‭ НО БАЩА Й ПОПАРВА ТЕАТРАЛНИТЕ АМБИЦИИ С ДУМИТЕ „НЕ ИСКАМ ДЪЩЕРЯ ГИВЕНДИЯ”. ‬Така родният театър губи може би един талант,‭ но печели образователната ни система. Приета е с отличие и с отличен успех завършва химия в София. „В онези години химията бе водеща специалност. Търсеха се кадри за индустрията. Това бе причина по време на следването да специализирам и индустриална химия”, споделя Милка Томерова.
Има предложения и възможности да остане в София и да прави научна кариера, но ги отклонява. Единствено записва и завършва втора специалност - физика. По време на студентските години среща и любовта на живота си, омъжва се и са заедно и до днес...
‬ЕДНА ОТ ГОЛЕМИТЕ БОЛКИ НА МИЛКА ТОМЕРОВА Е СЪСИПВАНЕТО И ЗАКРИВАНЕТО НА ТЕХНИКУМА ПО ИНДУСТРИАЛНА ХИМИЯ В СВИЩОВ. „През годините работих в различни училища,‭ но с най-голямо желание в ТИХ „Проф. д-р Асен Златаров”. Бях обикновен учител, бях и заместник-директор. За мен е престъпление бавното съсипване на училището и след това закриването му”, с болка твърди Милка Томерова.
Другата голяма болка на учителя е принудата в последните години да преподава химия без възможността да провежда лабораторни опити. „Поради финансови причини последните години в клас не правих никакви лабораторни упражнения. Ясно ви е как се учи предмет като химията само на теория, без практика. Всичко това бе заради малкото пари. Няма да коментирам и непрекъснатите промени в учебните планове”, споделя учителят.
Няма да е пресилено да се каже, че е била учител на половин Свищов!
С най-топли чувства помни заниманията от клуба по Екология при ДТГ от последните години. Горда е с отбора, който завежда на Балканиада в Солун преди пет-шест години. Журито е пристрастно и остава нашите на второ място, но всички присъстващи са категорични, че свищовските ученици са били най-добри...
‬ДНЕС ВЕЧЕ КАТО ИСТИНСКИ ПЕНСИОНЕР МИЛКА ТОМЕРОВА МОЖЕ ДА БЪДЕ ВИДЯНА СУТРИН В ЛЮБИМОТО КАФЕ. Среща се с бивши колеги и свои ученици от различните години.‭ Тези два часа далеч от семейните задължения са и времето, когато се отдава на единствения си порок - изпушва цигара-две със събеседниците си. Твърди, че вече няма да се върне в класната стая, но е готова да помогне със съвет на младите си колеги...
‬Актуално Свищов пожелава весел празник на Милка Томерова, да бъде все така борбена и искрена!

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

60-та година Нове открива нови тайни /СНИМКИ/