66-годишен свищовлия майстори от години римски оръжия

Преглеждания: 450 #
09 May 2020

Иван Димитров, по-известен с прякора Банкета, е от хората, които са живите носители на историята на Свищов. С часове може и разказва за града, неговите местности и забележителности. На 66 години е - от две години е пенсионер, 20 години работи в Химията и още толкова във ВиК...
Голямата страст на бай Иван е историята. „Всичко, което знам съм научил от баща си и дядо си, както и от възрастни свищовлии”, разказва 66-годишният мъж. С гордост споделя, че той е строителя на дървения римски каструм, който бе изграден за първото издание на фестивала „Орел на Дунав” преди 15 години.
500 кубика дървен материал отива за градежа на римската крепост, която в първите издания на фестивала бе една от неговите сцени. „Направихме каструма аз и няколко млади пенсионери десет дни преди откриването на събитието”, спомня си с усмивка бай Иван. 400 килограма гвоздеи отиват тогава при градежа.
Оттогава се запалва към римската история. Става участник в групата за възстановки. Голямото му хоби е майсторенето на римски оръжия, които успешно продавао по време на историческите фестивали, които добиха популярност последните години в различни градове.
„Моите оръжия се купуват, защото хората искат и си купуват неща, произведени тук, а не в Китай”, категоричен е Иван Димитров. С цел възпитание на патриотични чувства вплита в своите творения от дърво и българския трикольор. „Знам, че оригиналното оръжие не е изглеждало така, знаят го и купувачите, но винаги си купуват моите оръжия”, споделя с гордост той.
Истинското име на 66-годишния мъж е Иван Твърдохлябов. Започва да го използва след 1977 г. след комична ситуация, защото името му - Иван Димитров, съвпадало с името на тогавашния партиен секретар на ОбК на БКП. Носи името на дядо си - белогвардеец, емигрирал в България след 1917 годиня в България от село край Харков. Емигрантът от руската револиюция среща юбовта на живота си тук. Това е Мариола, румънка от Зимнич...
Александър ШАБОВ

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Красотата на Рибарниците край Хаджидимитрово /ГАЛЕРИЯ/