45 години продължава изграждането на Паметника на Свободата

Преглеждания: 245 #
03 Jan 2021

Повече от четири десетилетия са необходими за реализирането на идеята за паметник за свищовските борци за национална свобода до тържественото му откриване. Подробности за идеята, митарствата по нейното реализиране и откриването на монумента Актуално Свищов откри от краеведите Радко Радков и Пети Доневски в тяхната книга „Свищов – културно-исторически забележителности“.

На 7 октомври 1934 година с тържествена церемония /на снимката пазена в ИМ-Свщов се виждат живи поборници и военни след откриването/ е осветен Паметникът на Свободата, издигнат в градинката до Съборната църква, градена от Кольо Фичето, близо до мястото, където са обесени свищовските съзаклятници, участвали в бунта от 1867 година.

Да се издигне паметник за увековечаване паметта на борците от Свищов, пожертвали живота си за Освобождението на Родината – такава идея се заражда у признателни свищовлии. На 13 май 1889 г. будни граждани създават Комитет за увековечаване паметта на свищовските борци. Планира се откриването да бъде най-тържествено – за предпочитане на 25-годишнината от обесването на борците, т.е. юни 1892 година.

Началото на родолюбивата дейност е отбелязана с полагане на основния камък на паметника на 4 юли 1900 година. На този ден е отслужена панихида за упокой душите на загиналите борци. От църквата „Света Троица“ останките на обесените, съхранявани дотогава в специален ковчег, са пренесени до мястото, отредено за паметника.

Със събраните до момента средства е изработен гранитен пиедестал, а на 2 февруари 1912 година е обявен конкурс за изработване на фигурите. Представени са девет проекта от български скулптори. Като най-сполучлив и с най-добри изгледи за художествено изпълнение журито определя проекта на Марин Василев. На 1 март е сключен договор между Комитета и скулптора за моделите, отливка от бронз на фигурите и поставянето им върху пиедестала.

По време на двете Балкански войни настъпват години на застой. След последвалото обезценяване на лева се оказва, че са необходими много повече средства за изпълнението на поръчката. Комитетът не разполага с тях, дейността му замира.

В този труден момент на помощ се притичва Свищовската дружба в София. Постъпват щедри дарения от свищовски семейства, живеещи там. През 1929 година са събрани 50 хиляди лева и Настоятелството на дружбата влиза в нови преговори с М. Василев за отливка и поставяне на изработените от него гипсови модели. Поради разногласия по въпроса за цената е обявен нов конкурс за довършване на паметника, но предложения в обявения ден не постъпват. Дружбата отново се обръща към скулптора М. Василев, като междувременно договаря и отливката на моделите в Италия от фирмата „Пиетро Липи“. Внезапно скулпторът умира, а валутни пречки осуетяват изпращането на моделите в Италия. В този период на ново лутане, в София се настаняват скулпторите О. Коластри и А. Кастани, които откриват художествена леярница „Флоренция“. На 9 август 1932 година Комитетът и Свищовската дружба сключват с тях договор за отливка и поставяне на фигурите, заедно с една паметна плоча. На 7 май 1933 година отливката е приета окончателно. През месец юни 1933 година пиедесталът и фигурите са монтирани.

Композиционно паметникът е тристепенен – върху каменна основа е поставена бронзова фигура на борец за национално освобождение със сабя в дясната ръка и вдигнато знаме в лявата. На върха стои бронзова фигура на богинята на победата, с вдигната дясна ръка, държаща венец. На лицевата страна, върху бронзова плоча е изписано: „На Свщовските борци за българска свобода 1867 – 1877 год. От признателните съграждани“.

В изключителна тържествена обстановка на 7 октомври 1934 година, след направения от кмета Богдан Пенев отчет, паметникът е открит от министъра на съобщенията Н. Захариев. На тази церемония присъства и престарелия поборник-революцонер от Свищов Никола Славков, сподвижник на Христо Ботев, Филип Тотю и други великани на Възраждането ни.

Снимки: Фонд Исторически музей – Свищов и архив Актуално Свищов

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Свищов в снимки