34-годишен столичанин възстанови старо училище, за да съживи село

Преглеждания: 392 #
26 Jan 2019

Пламен Иванчев, 34-годишен софиянец, изцяло по своя инициатива се връща в село Караисен, за да му вдъхне нов живот. През последните две години е работил по различни проекти, включително възстановява физкултурния салон на училището и организира театрална постановка. Опитва се с ресурсите и уменията, които има, да спре опустяването на селото.
Работил е 4 години в институцията на националния омбудмсман, а преди това и в други държавни администрации. Напуска държавния сектор и рискува много, за да има повече възможност да работи дистанционно...

„Като дете съм изкарал всичките си лета в село Караисен и помня дните, когато къщата ни беше като „Гераците“. Бавно хората изчезват, а не искам това да се случва”, казва самият Пламен.
Така решава да се върне обратно на село и си намира нова работа, така че в свободното си време да се отдаде на село Караисен.
За да възроди селото, първото, което прави, е да откупи театралната постановка „Женитба“ на Гогол, със специалното участие на Николай Урумов, от Драматичния куклен театър „Иван Радоев“. Освен трупата Пламен докарва и всички декори за представлението, за което дава 1000 лв. от джоба си.
„За да се запази будно обществото в едно малко населено място, то има нужда от култура”, мисли той.
Усилията му не спират дотам. Следващата му инициатива е да възстанови физкултурния салон в училището, така че всички жители на селото да могат да го ползват. Този проект се оказва по-трудоемък, но това не спира Пламен да продължава да влага време и усилия.
С помощта на сдружение „1% Промяна“ се събират 6000 лв. за ремонта на салона, а боята е дарена от строителна фирма.
Когато залата вече е готова, Пламен организира и празник за откриването й на 14 юли. Освен че представя новия салон на жителите, също така организира турнир по тенис на маса и кани треньора си по капоейра да проведе открит урок.
Вечерта има отново театрална постановка, този път с млади актьори от Нов български университет.
„С нищожна реклама дойдоха толкова много хора, че ми свършиха билетите”, разказва Пламен.
Освен да подпомага културния и социалния живот на селото, Пламен също се грижи и за неговото онлайн присъствие. Създава сайт и лого на селото, което е отпечатано на чаши и тениски.
С всичките си усилия Пламен се старае не само поддържа селото живо, но и то да продължава да се развива.

 

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Красотата на Рибарниците край Хаджидимитрово /ГАЛЕРИЯ/