3 години музеят не си получава римски камък, липсва подпис!

Преглеждания: 89 #
24 Jan 2019

Почти три години Исторически музей - Свищов не може да си върне обратно фрагмент от каменна плоча с надпис от римската епоха, научи Актуално Свищов. Находката представлява интерес за археолозите, които са го открили през 2016 година в Нове.
Дни след изкопаването му обаче иманяри си го припознават и прибират! Случаят има щастлива развръзка, защото служители на МВР откриват ценната находка. Почти три години фрагмента с надпис на латински се намира в антрето на местното полицейско управление! Униформени коментират, че камъкът пречи и хора се спъват в него. В същото време не могат да го върнат на музея, защото липсва подпис на прокурор - ценната старина да заеме място в археологическата експозиция на музея.

Не могат да го върнат на музея, защото обвинителите смятат, че на община Свищов, като ползвател на Археологическия резерват Нове, трябва да бъде върнат фрагмента с надписа. Съгласно Закона за културното наследство, археологическите находки следва да бъдат предавани и съхранявани в музеите, коментираха археолози.
Актуално Свищов припомня: Фрагментът е открит от доц. д-р Павлина Владкова в Сектор VIII A, Сграда екстра мурос (извън крепостните стени на Нове). Надписът е на латински език и в него се споменават имената на боговете Аполон и Диана. Това навежда на мисъл специалистите, че е от светилище, посветено на тях. Надписът е изключително добре запазен и това най-вероятно е привлякло набитото око на пишман-археолозите, които са го припознали през 2016 година. Актуално Свищов ще следи случая.

Снимка: архив Актуално Свищов - Част от каменните находки експонирани на откирто в Нове.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в Академията /Снимки: Александър Шабов/