25 години от епископското ръкоположение на монсеньор Петко Христов

Преглеждания: 167 #
12 Jan 2020

На 6 януари 2020 г. се навършиха 25 години от епископското ръкоположение на Н.В.Пр. монсеньор Петко Христов, Епископ на Никополската епархия, пише https://www.vaticannews.va/bg.
На 7 януари, свещениците от епархията посетиха епископ Петко в Русе, за да го поздравят за четвъртвековния юбилей от епископското му ръкоположение. Освен свещениците, в Епископската резиденция дойдоха и сестрите от монашеските общности: сестри-пасионистки от Русе, милосърдни сестри на Майка Тереза от Калкута от Варна, сестри от конгрегацията „Свети Йосиф на Явлението“ от Белене. Бе организирана среща на свещениците и сестрите с Епископ Петко. На нея всеки свещеник изказа своя личен поздрав и благодарности към Монс. Христов. От своя страна, Епископът сподели различни моменти от своето служение, като разказа много интересни и вълнуващи случки и събития от живота на епархията. Свещениците подариха на владиката сребърен епископски нагръден кръст за спомен от годишнината. След това монсеньор Петко, заедно с всички духовници, отслужиха благодарствена литургия в резиденцията. Проповед поднесе Генералният викарий на епархията монс. Страхил Каваленов.
Негово Преосвещенство епископ Петко Христов (OFMConv). е католически свещеник, монах францисканец -конвентуалец и 25-ти Никополски епископ. Роден 9 октомври 1950 г. в с. Велчево, Великотърновско. Учил е в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов" във Велико Търново, специалност "Строителство и Архитектура". В периода 1977-1985 г. получава в България необходимата основна подготовка за свещеник. На 15 декември 1985 г. е ръкоположен за свещеник от Негово Преосвещенство епископ Самуил Джундрин. През 1990 г. дава първите си обети в Ордена на Отците Францисканци - Конвентуалци, а вечни обети на 15 декември 1993 г. Служил е в енориите в гр.Белене и в с.Трънчовица.
На 18 октомври 1994 г. е номиниран от папа Йоан Павел II за Никополски епархиен епископ. На 6 януари 1995 г. е ръкоположен в римската базилика "Св.Петър" във Ватикана от Негово Светейшество папа Йоан Павел II, в съслужие с кардиналите Джовани Батиста Ре и Хорхе Мария Мехиа.
Монсеньор Петко Христов е председател на католическата благотворителна организация Каритас-България. Член е на Междуритуалната Епископска Конференция и председателства Комисията за институтите за богопосветен живот и обществата за апостолически живот, Съвета за подпомагане на единството между християните и Съвета "Cor unim".

 

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Красотата на Рибарниците край Хаджидимитрово /ГАЛЕРИЯ/