200 години от рождението на Раковски и неговите връзки със Свищов

#
14 Apr 2021 130

Навършват се 200 години от рождението на Георги Стойков (Сава) Раковски, (по рождение Съби Стойков Попович). Бележит публицист, писател, историк, етнограф и създател на революционното движение за освобождение на България.

Роден е на 14 април 1821 год. в гр. Котел в заможно семейство. Родственик с Богориди и Мамарчеви. Учи в Котел, после в Карлово при Райно Попович и завършва гръцката гимназия в Цариград.

През лятото на 1841 г. Раковски се установява в Браила и участва във Втория браилски бунт. През февруари 1842 г. е арестуван и осъден на смърт. Спасен е от гръцкия консул и емигрира във Франция.

През 1844 г. Раковски се връща в Котел, но бива наклеветен и хвърлен в цариградския затвор заедно с баща си. След 3 години е освободен и работи като търговец и адвокат.

По време на Кримската война (1853 -1856) Раковски създава Тайно общество в Цариград, което има клонове " по разни градове и села, а най-паче в Свищов". В Свищов Раковски имал добри приятели-съидейници, между които са били Цвятко Радославов, Апостол Конкович, Мирон Бешков. Когато напуска завинаги пределите на отечеството си през 1855 г., той оставя личното си оръжие в дома на приятеля си Цвятко Радославов. По изричната воля на Радославов пред сестра му Кица Хаджиденкова след смъртта му , пистолетите са предадени на музея. През 1885 г. Кириякица Радославова подарява с акт на Свищовския клон на Опълченското дружество двата пистолета - кремъклии на Георги Раковски . В музея те постъпват през 1933 г. Единият от експонатите се намира в музея в Свищов. Другият е предаден на Националния исторически музей - София през 1985 г.

Исторически музей - Свищов

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ремонтите на Хазарта и Шайката!