16 години без Йоан Павел II - Папата светец, Папата на всички

#
02 Apr 2021 215

Карол Войтила бе един от най-обичаните папи на съвремието. Наричан бе папата на младите хора и семейството, първият, който обиколи света и отправи анатема срещу организираната престъпност.

По време на неговия понтификат извърши 146 пастирски посещения в Италия, като епископ на Рим посети 317 от сегашните 332 римски енории и 104 международни апостолически пътувания. Написа 5 книги и отслужи 147 литургии за беатификации в които провъзгласи 1338 за блажени - и 51 светци. Учреди Световния младежки ден. Напусна земния свят на 2 април 2005 г. в 21.37 ч., в навечерието на Неделята на Божието милосърдие, която самия той учреди. Погребан бе на 8 април във Ватиканската крипта, веднага след тържествената заупокойна литургия на площад „Свети Петър“.

Девет години след смъртта му, на 27 април 2014 г., папа Франциск провъзгласява папа Йоан Павел II и Йоан XXIII за светци. Двамата папи, каза тогава папа Бергольо, бяха смели мъже, не се страхуваха да се преклонят пред страданията и раните на човека и по този начин „дадоха свидетелство на Църквата и света за добротата на Бог, за Неговото милосърдие". Нарече Войтила и Ронкали "свещеници, епископи и папи на ХХ век“. „Те познаваха трагедиите, но не бяха смазани от тях. По-силен у тях бе Бог; по-силна беше вярата в Исус Христос, Изкупителят на човека и Господ на историята".

Пасхата през 2005 бе последната за св. Йоан Павел II. Незаличим спомен остават изображенията на бъдещият светец, който от Апостолическия дворец придружава медитациите за Кръстния път, написани през тази година от тогавашния кардинал Йозеф Ратцингер.

Автор: https://www.vaticannews.va/bg.html

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В света на птиците, снимки на Дамян ПЕТКОВ