141 години след руския десант край Свищов разруха на “Паметниците”!

Преглеждания: 105
26 Aug 2018

За сведение на управниците на Свищов парк “Паметниците” не започва или свършва с моста над Текир дере! Началото му е още през 1878 година, когато е изградена Братската могила. През 1881 година е изграден паметника на император Александър ІІ. И това реално е първият паметник на царя Освободител в България, нещо малко известно.
 Последните години “Паметниците” придобиха добър вид. Факт неоспорим! Подобренията обаче стигнаха до Текир дере. А самият парк е до оградата на ДСХ “Мария Луиза”. Така паметните места зад моста останаха без златна боя, осигурена по проект. Паметникът на Александър ІІ, меко казано, е обграден от бурени. В последно време трева поникна вече и по монумента. Просто от един билюк експерти в мръсно-бялата къща няма кой да свърши работа за пет лева! Стълбите към него, ако не се вземат мерки, за 150-годишнината няма да ги има.
 И в заключение – през 1969 година, с решение на Комисията за изкуство и култура (брой 24 на Държавен вестник от 1969 г.), мястото около Текир дере е обявено за исторически резерват. Днес просто е резерват и декор достоен за филм на Спилбърг! За добрите времена напомня единствено плоча, че през 1977 година е изградена Алея, посветена на 100-годишнината от руския десант.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Символи на /не/кадърното управление на Генчев и Компания