100 години от рождението на Леда Милева / 5 февруари 1920 - 5 февруари 2013/

Преглеждания: 294 #
04 Feb 2020

Столична библиотека заедно с Държавна агенция „Архиви“, Българският П.Е.Н. център, Съюз на българските писатели, Международната фондация „Гео Милев“, издателство „Захарий Стоянов“ организират паметна вечер, посветена на стогодишнината на Леда Милева. Срещата ще се проведе на утре, 5 февруари от 18 часа в Американския център на библиотеката. На този ден се навършват 100 години от рождението на голямата българска детска писателка Леда Милева. Блестящ преводач, ерудиран публицист, дългогодишен председател на Съюза на преводачите в България и на Българския П.Е.Н. център, постоянен представител на България в ЮНЕСКO (1972-1978), генерален директор на БНТ(1966-1970).
Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици.С нейните детски стихове са отраснали не едно поколение българи.„ Иска ми се стихотворенията, които пиша, да направят децата мъничко по-умни, по-честни, по-добри. Да им дават сили за борба срещу грозното, за да побеждава красотата…..Научете децата от малки да запомнят, че не е толкова важно колко книги са прочели, а какво са научили от тях “ - споделя Леда Милева. Свои спомени за голямата поетеса ще разкажат Георги Константинов, Здравка Евтимова, Иван Гранитски, Бойко Ламбовски, проф.Михаил Неделчев, родственици на Леда Милева .
На паметната вечер ще бъде валидирано пощенско-филателното издание на тема: „100 години от рождението на Леда Милева“, което се състои от една пощенска марка и специален пощенски печат. В церемонията по валидиране ще вземат участие главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки, роднини на Леда Милева, Юлия Цинзова - директор на Столична библиотека и Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели.
Държавна агенция „Архиви" ще представи в Столична библиотека документална изложба с ценни експонати и артефакти от личния фонд на Леда Милева. Всички експонати се показват за първи път пред публика: оригинални документи, уникални ръкописи и снимки с бележити творци и публични личности, международни награди и отличия, лична кореспонденция, книги с автографи и преводни издания на писателката.
Един от най-емблематичните артефакти е малката тетрадка с първите стихове, написани от Леда Милева на 9 години (февруари 1929).

 

Зайченцето бяло
Зайченцето бяло
 цял ден си играло
 в близката горичка
 със една сърничка.
Вече се стъмнило,
 слънцето се скрило.
 Зайчето разбрало,
 че е закъсняло.
Хукнало да бяга,
 както му приляга,
 но във тъмнината
 сбъркало следата!
Седнало да плаче
 малкото юначе.
 На кого да каже
 път да му покаже?
Спряла под елата
 с лампичка в ръката
 малката Светулка,
 на щуреца булка.
Зайчето видяла,
 пътя му огряла.
 Отишло при Зайка,
 милата си майка.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Красотата на Рибарниците край Хаджидимитрово /ГАЛЕРИЯ/