10 хиляди би струвало въвеждането на електронно гласуване в Общинския съвет

Преглеждания: 17 #
18 Oct 2018

Около 10 хиляди лева би струвало въвеждането на електронното гласуване в Общински съвет - Свищов. Това коментира в интервю пред Актуално Свищов Цветелин Борисов, докторант в СА „Д. А. Ценов” и преподавател по информационни технологии в Търговската гимназия. 27-годишният учител е автор на системата за онлайн гласуване при предстоящите избори за ученически омбудсман в ПДТГ „Димитър Хадживасилев”. Той допълни, че има възможност гласуването да се извършва със служебните таблети, които имат съветниците.
„Системата е пригодена за избора на омбудсман на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“. Тя е съобразена с начина на гласуване, а именно мобилно гласуване - посредством мобилните телефони на учениците. Реално системата засича IP адреса на мобилното устройство, като го запаметява в база от данни, след което сравнява дали ще има същото IP за да не повтаря гласуването си”, коментира още специалистът.

Актуално Свищов припомня: Професионална държавна търговска гимназия „Д. Хадживасилев“ – Свищов е едно от трите училища на територията на страната, което има свой собствен омбудсман. Изборът на тази длъжност е чест. Тя се заема от високоморална личност,  подкрепена от ученическата общност в ПДТГ.
Докато в Търговската давата пример и на национално ниво, въвеждайки електронното гласуване, местния парламент на града на 100-те първи неща живее в 19 век! Местните нотабили в настоящия мандат нямат и едно заседание с електронно гласуване. Системата бе дарена преди доста години от Пламен Минев, първи председател на ОбС-Свищов след промените. Официалното обяснение е, че системата е амортизирана и са нужни много средства за нейния ремонт. Изводите са за читателя...
Пълният текст на интервюто четете по-късно на страниците на Актуално Свищов.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/