Археологическо лято 2024 в римския военен лагер и античен град Нове започва в началото на юли. Първа на терен започва работа екипа на проф. Елена Кленина от Познанския университет “Адам Мицкевич” – Полша, това съобщи за Актуално Свищов самата тя.

Проф. Елена Кленина продължава проучванията на една много интересна сграда, каквато няма открита до сега и проучена в нашите български земи. Познанският екип смята, че това е армаментариум – склад, в който се съхраняват оръжията на римските легионери, а също така и бойните машини, които използват както Първи италийски легион, които по принцип са на въоръжение в римската армия. Според познанския екип единственият аналог, който има тази сграда, е в Рим.

В началото на август се очаква да започне работа проф. Пьотър Дичек от Варшавския университет.

Екипът на проф. Агниешка Томас от Варшавския университет продължава проучванията си в южната част на легионния лагер. Работата там е все още в начален етап, тъй като на това място и в Нове като цяло културният пласт е изключително богат и с голяма дебелина.

Традиционно за последните години под въпрос са проучванията на двата български екипа. Най-рано в началото на юни се очаква да бъде обявен първият списък на допуснатите за финансиране проекти. Единственото сигурно е, че тази година на терен няма да работи доц. Евгения Генчева.