Стопанска академия „Д. А. Ценов” ще удостои със званието „Почетен професор” професор д.и.н. Николай Димитров Овчаров. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище.

Tържествената церемония за присъждане почетното звание ще се състои на 8 февруари, четвъртък от 11:30 часа в аудитория 10 “Академик Иван Стефанов” на СА.

Актуално Свищов припомня: от учебната академична 2021/22 година археологът проф. Овчаров се присъедини към екипа на катедра „Икономика и управление на туризма” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Историкът преподава по дисциплината „Културно-историческо наследство” на студентите в редовна и задочна форма на обучение от специалност „Икономика на туризма”.

Проф. Николай Овчаров е старши научен сътрудник към Националния археологически институт с музей при БАН и е доктор на историческите науки от 1998 г. Автор е на множество научни и научно-популярни публикации в областта на историята и археологията. Редовен коментатор на исторически теми в националните медии.

В своята кариера проф. Овчаров е реализирал редица успешни археологически експедиции в България, Русия, Гърция, Турция, Грузия, Сърбия, Черна Гора и Северна Македония. Сред тях се нареждат проучванията на средновековната крепост „Перперек”, на култовия комплекс край Татул и на крепостта „Калето” в Свищов.

Историкът е кавалер на ордена „Св. Св. Кирил и Методий” и е носител на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век”.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.