Животът му е свързан със Свищов и по-точно Нове – близо 50 години работи на терен и проучва военния лагер и античен град. Проф. Пьотр Дичек от Изследователския център за античността на Югоизточна Европа към Варшавския университет. Днес той получава и отличието Лауреат на фестивала Орел на Дунава. За работата си, проблемите по опазването на Нове и иманярите – археологът в интервю за Актуално Свищов…

– Професор Дичек, какво е за Вас наградата Орел на Дунава, която получавате днес?
– За мен е много важна. Работата ми, проучванията в Нове са смисъл на моя живот. Аз свързах живота си с България и Свищов от 1977 година. Чувствам се тук като в дома си. Обичам нашите разкопки. И между другото – те дават световноизвестни резултати.

– Професоре, какво се промени в проучванията на Нове за тези близо пет десетилетия, които сте на терен тук?
– Фактически всичко! Отстрана на хората – смениха се близо четири поколения археолози, работници. Второ, и отстрана на археологията, която изглежда малко консервативна наука – вече използваме по-модерни техники и методи. Мога да кажа – археологията се промени тотално – с много въведения работата на терен се облекчи, а резултатите са много по-добри. Промяна има и в публикациите за нашите резултати – навремето бяха много тежки, сега стават по-модерни, достъпни за по-широка аудитория. Тук е важно да отбележа, че ние правим и реклама на Нове, концентрираме се не само върху теренната работа, защото за нашата работа плаща полската държава, т.е. хората. И те трябва да знаят резултатите, защо плащат. Тези данни трябва да се съобщават на език достъпен на обикновените хора. Такъв фестивал като Орел на Дунава е много хубаво място как трябва да се показва науката археология и нейните резултати на хората.

– Помните ли първото си откритие в Нове?
– (Смее се) Беше доста голям каменен надпис на латински. Той беше много интересен, защото съобщаваше за войник на една годинка. В началото много се уплаших, че бъркам, но проверих буквите – една годинка, а той е войник. Беше много смешно. А този надпис може да се види и днес в ресторант „Свищов“.

– А другите Ви открития, важните, ценните за тези пет десетилетия проучвания в Нове?
– Военната болница, която е най-голямата в целия Античен свят! Главата на император Максим Трак, който е роден най-вероятно тук в Нове. И един много важен надпис, от късната антична епоха, началото на пети век, когато за първи път открихме надпис, потвърждаващ, че това е Нове. На този надпис много ясно е написано, че тук идват кметове от Троя и други древни гръцки градове и правят търговия с много известния град Нове.

– За Вас като археолог, кое е по-страшно – набезите на иманярите или тази дива растителност, която разрушава разкопките?
– Има два периода. Преди години иманярите бяха най-страшното нещо. Трябва да се отбележи, че и пазара на находките се промени. В момента иманяри-специалисти правят много точни копия на антични находки, които се продават на много висока цена. Трудно е да се каже кое е оригинал и кое копие, защото се ползват т.нар. от нас археолозите боклуци – фрагменти от античен бронз, антично желязо и антично стъкло. Преработват ги и се получава продукт трудно различим, защото материалът е античен. А с помощта на модерните технологии може да се направи предмет, който не може да се прецени кое е оригинал и копие – нямаме такива методи все още.
Нове бяха „проучвани“ толкова време от иманярите, че най-високите пластове, с най-силния сигнал вече са изучени от тях.
В момента голямата катастрофа е Военната болница, където растителността я е превзела!

– Да, Вие сте откривателя на Военната болница, разкажете и за този обект…
– Този обект трябва да се почиства всяка година, но не се прави! Ако не се вземат мерки до три години ще го загубим. Да, ще може да се възстанови по нашите карти, но това ще струва много пари. В момента има открити зидове до два метра, т.е. оригиналните стени. Виждаха се прозорците, но сега всичко се руши. Практически там не може да влезе човек! Ако се пропуснат тези три години – ще трябват колосални средства, за да се изгражда наново!
Трябва да се направи реконструкция, както на първите два сектора. Болницата като архитектурен план е много ясна, няма никакви проблеми за възстановяването й. Необходимо е да се направи добра консервация.
Преди години направихме реконструкция на тоалетната на болницата. Сега покрива на тоалетната е паднал. Трябва да се възстанови много бързо, ако искаме да бъде запазена! Сега виждаме как нашето дете умира. За мен е много тъжно, защото за мен това е моята, нашата работа. Вложените средства са от Полша – не са проблем, но там вложихме нашата душа, нашето сърце! 14 години продължиха проучванията, които приключиха през 2010 година. Имаше срещи, заседания и много обещания – нищо не се случи от тях! Жалко…
Може и да се продължи работата – на два метра под нивото на болницата имаме останки от огромна римска баня. Зависи всичко от проекта за консервация. А в горните пластове имаме антична вила, открита още в края на 70-те и началото на 80-те години. Т.е. тук имаме три периода от началото на първи век до края на четвърти, началото на пети век. Но важното е да се изготви проект за консервация и да се намерят средства за реализирането й.
Любопитен обект е до принципията, където е открита огромна антична сграда на площ повече от 2 хиляди квадратни метра досега. Най-вероятно е там се е намирал дома на центуриона. Хубаво е да се помисли за цялостна консервация и там. Ние правим временна, която може да издържи само една година. Хубаво е, ако бавно, година от година започне укрепване на зидовете. Така ще се свърши бързо работата по експониране на обектите и ще се вижда всичко от посетителите в Нове.

– Кога сте отново в Свищов, кога започвате теренните си проучвания това лято и къде?
– В края на юли, т.е. ще работим целия август и евентуално няколко дни и през септември. Продължаваме работата си източно от принципията. Там има много интересни неща. Там има три пласта, които са интересни от научна гледна точка. Това е единственото място в Нове, където има запазени в цялост дървени конструкции от първия период на легионния лагер. Най-вероятно е свързан с Осми Августов легион, който е тук през 20-та година от новата ера. След него се настанява Първи Италийски легион и тогава се прави всичко от камък. Открити са бараките на Първа кохорта, най-добрата в легиона. Това е много голяма конструкция – около 30 метра. Вторият пласт е свързан с Първи Италийски легион – най-вероятно над тези бараки е изграден дома на центуриона, който е голям 40 метра и достига до линията на принципията. Третият пласт е една антична сграда над дома на центуриона – там в късната античност се правило стъкло. Открихме пет пещи за топене на стъкло. Това е много известен бизнес за Нове. Това е нивото, когато Нове става цивилен град и това е бил центъра за производство на стъкло. И както знаете оттук идва и другото название на района – Стъклен, открити са много фрагменти на стъкло.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.