В Плевенския арест е задържан собственик на кравеферма, който чрез заплахи и насилие трудово и сексуално експлоатирал работниците си, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Плевен.

Разследването е стартирало на 31 март, когато на територията на кравеферма край Долни Дъбник полицейски служители са предприели процесуално – следствени действия. Установена е самоличността на собственика – 57-годишен и на откритите там работници – две жени на 31 години и мъж на 33 години. Изяснило се е, че тримата работят без трудови договори. Служители от „Инспекция по труда“ – Плевен са съставили акт на 57-годишния фермер за нарушението.

Проверката е показала, че тримата работници се трудят и живеят в бедност и социална изолация и са обект на сексуална експлоатация. Лицата са изведени и са настанени в кризисен център за пострадали от насилие. На 5 април служители от РУ Долни Дъбник и специализирани тактически действия при ОДМВР – Плевен са извършили претърсване в дома на 57 годишния  в Долни Дъбник. Намерени и иззети са документи, 33500 лева и 300 литра спиртна течност, с мирис на ракия. За наличието на акцизни стоки е уведомена агенция „Митници“ и алкохолът е иззет.

57-годишният първоначално е задържан за срок до 24 часа. Привлечен е в качеството на обвиняем за четири престъпления – за престъпление по чл.206, ал.1 във връзка с чл.26, ал.1 от НК, /при условията на продължаващо престъпление противозаконно присвоил парична сума, която владеел в размер на 11 914, 85 лв – социалната пенсия на една от потърпевшите/;  престъпление по чл.157, ал.1 от НК, /на неустановен ден в края на месец март 2023 г. в град Долни Дъбник е извършил действия на полово удовлетворение, чрез използване на сила и заплаха с лице от същия пол; и две престъпления по чл.150, ал.1, във връзка с чл.26, ал.1 от НК, / на неустановен ден от 2020 г. до март 2023 г. при условията на продължаващо престъпление, чрез употреба на сила и заплаха извършил действия с цел да удовлетвори полово желание, без съвкупление с две различни лица от женски пол/.

Той е приведен в Следствен арест с мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. На 6 април 2023 година с решение на Плевенски районен съд му е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Работа по цялостно документиране на престъплението продължава разследващ полицай под ръководството и надзора на наблюдаващия прокурор.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.